Advocaat kiezen: 5 tips om een sterk advocaat te kiezen

Comment choisir le bon avocat
Een advocaat kiezen die aan uw behoeften voldoet, kan soms net zo stressvol en moeilijk zijn als het juridische probleem waarmee u wordt geconfronteerd. Prijs, locatie, werkgebied of zelfs het menselijke aspect zijn allemaal criteria waar u rekening mee moet houden bij uw zoektocht. Hier zijn de vijf essentiële sleutels die de deuren van het perfecte advocatenkantoor voor u openen.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Een advocaat kiezen: hou rekening met de specialisatie

Niet alle advocaten zijn gespecialiseerd in hetzelfde rechtsgebied. Afhankelijk van het probleem dat u ondervindt, zullen sommige advocaten u kunnen helpen, andere minder.

Voor een echtscheiding zal het bijvoorbeeld nodig zijn om contact op te nemen met een advocaat gespecialiseerd in familierecht. Maar voor het aanvechten van een onredelijk ontslag is een advocaat kiezen gespecialiseerd in arbeidsrecht een vereiste.

Uw advocaat kiezen staat u volledig vrij. Wij raden u echter aan om u te wenden tot een advocaat die gespecialiseerd is in het vakgebied waarin u een geschil heeft. Een advocaat die regelmatig werkt met soortgelijke problemen als het uwe, zal meer ervaring hebben en beter in staat zijn u de ideale oplossing voor uw probleem te bieden.

Sommige advocaten zijn gespecialiseerd in meer dan één rechtsgebied. Als u problemen hebt in twee verschillende gebieden, kunt u een advocaat vinden die gespecialiseerd is op beide vlakken. Zo voorkomt u meerdere stappen te moeten nemen. En hebt u slechts één gesprekspartner die u tijdens uw procedures begeleidt.

Il s’agit d’un élément fort important. En effet, de la même manière que vous ne souhaiteriez pas être opéré par un médecin généraliste, vous ne voudriez probablement pas être représenté par un avocat fiscaliste pour un souci familial. Du coup, il s’agit d’un élément important auquel il conviendra de penser au moment de préparer votre première consultation chez l’avocat.

De locatie van de advocaat

Een advocaat kiezen doet u best bij u in de omgeving. Als u die in zijn kantoor wilt raadplegen, of als die wordt opgeroepen om uw zaak te bepleiten hoeft u, door een advocaat in uw nabijheid te kiezen, geen extra reiskosten te betalen.

Zo zal een advocaat uit Gent, die in het kader van uw dossier in Antwerpen moet pleiten, u bijkomende kosten kunnen vragen om de verplaatsing te dekken. Of u nu op zoek bent naar een advocaat in Brussel, Gent, Brugge of Antwerpen, een gespecialiseerde advocaat kiezen zou geen probleem mogen zijn.

Voor bepaalde specifieke gebieden zijn er echter niet veel praktiserende advocaten en moet u alsnog verder gaan zoeken. Dit kan reiskosten met zich meebrengen. Net daarom moet u de voorwaarden zeker van tevoren duidelijk vastleggen. Zo voorkomt u onaangename verrassingen wanneer de eindafrekening komt.

Een advocaat kiezen: ook de prijs speelt een rol

De prijzen van advocaten kunnen sterk van elkaar verschillen. Dit is zeker ook een belangrijk criterium om rekening mee te houden. Als de ene advocaat duurder is dan de andere, wil dat nochtans niet per se zeggen dat hij beter of competenter is.

De prijs die door advocaten wordt bepaald, is afhankelijk van vele verschillende factoren en weerspiegelt niet altijd de kwaliteit van de aangeboden dienst.

Advocaten bepalen hun prijzen niet allemaal op dezelfde manier. Voordat u met een advocaat aan uw probleem begint te werken, raden we u aan om de prijs goed te verduidelijken.

Stelt die zijn prijzen vast op basis van een uurtarief? Of houdt die ook rekening met reiskosten en de tijd waarin die pleit? Biedt die u een pakket aan met een vooraf vastgestelde prijs of wil die de prijs bepalen naarmate zijn werk vordert? Sommige advocaten bieden zelfs op het resultaat gebaseerde tarieven. Dit betekent dat ze worden betaald volgens een bepaald percentage als u uw zaak voor de rechtbank wint.

De prijs varieert per advocaat, maar ook volgens de complexiteit van het probleem waarmee u te maken hebt. Sommige zaken kunnen snel worden opgelost, terwijl andere grondiger en rigoureuzer werk van de advocaat vergen. Een advocaat kiezen houdt dus ook in dit soort zaken bij aanvang goed door te nemen.

Het menselijke aspect bij een advocaat kiezen

De prijs, locatie en competentie zijn belangrijke criteria, maar u moet ook rekening houden met het menselijke aspect van de advocaat die u inschakelt. Afhankelijk van de aard van uw probleem, moet u mogelijk vaak met uw advocaat samenkomen.

Geconfronteerd worden met een juridisch probleem is vaak een bron van angst en stress. De begeleiding door een zorgzame professional maakt het gemakkelijker om door deze, soms moeilijke, periode te komen.

Aarzel dus niet om met de advocaat te spreken die u wilt kiezen om er zeker van te zijn dat die geschikt voor u is. Een bekwame advocaat zal u in staat stellen om een einde te maken aan uw juridische problemen. Een welwillende advocaat met aandacht voor uw zorgen, zal u tegelijk ook in staat stellen deze periode op een aangenamere te beleven en u bij al uw stappen begeleiden.

Houd er ook rekening mee dat het altijd mogelijk is om tijdens een gerechtelijke procedure van advocaat te veranderen, mits u het ereloon heeft betaald van de advocaat van wie u afscheid neemt. Maak u dus geen zorgen, als u denkt dat u uw advocaat slecht hebt gekozen. Niets is onomkeerbaar; u kunt altijd uw beslissing heroverwegen en een andere advocaat kiezen.

Advocaat kiezen: onze gouden tip. Maak gebruik van een bedrijf dat klanten in contact brengt met de juiste advocaat

Het vinden van een advocaat kan moeilijk en vermoeiend zijn. Door uw zoektocht naar een advocaat toe te vertrouwen aan professionals, bespaart u zich alvast deze extra bron van stress. Welexit biedt aan om u in contact te brengen met advocaten die op maat van uw behoeften zijn geselecteerd. avocats sélectionnés sur-mesure selon vos besoins

Vul hiervoor gewoon het formulier in dat u op onze startpagina vindt. Doe het nu. Het kost u minder dan een minuut.

Een juridische vraag?