Auto-ongeval: Hier zijn de reflexen die je moet hebben in België

Accident de voiture
Elk jaar gebeuren er in België meer dan 30.000 auto-ongevallen, met meer dan 40.000 slachtoffers. Ongeacht de ernst van het auto-ongeval, is het belangrijk om de regels te kennen om jezelf te beschermen tegen mogelijke bestuurders die de plaats van het ongeval willen verlaten, of tegen gewetenloze verzekeraars die je liever niet vergoeden.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Zorg voor jezelf en de slachtoffers van het auto-ongeval

Het eerste reflex dat je moet hebben na een auto-ongeval is jezelf te beschermen tegen de gevaren van de weg, vooral als je op een snelweg bent. Trek een geel vest aan en plaats de waarschuwingsdriehoek om andere automobilisten te laten vertragen voordat je enige stappen onderneemt.

Als er gewonden zijn, contacteer dan vervolgens de politie (101 of 112) en de hulpdiensten (100 of 112).

Vul het aanrijdingsformulier in

Je moet dit aanrijdingsformulier invullen zelfs als de andere partij is gevlucht of als er geen andere partij betrokken is. Deze stap moet zo snel mogelijk worden gedaan, ter plaatse, bij voorkeur direct na het ongeval.

Als er meningsverschillen of complicaties optreden tijdens de gesprekken met de andere partij bij het vaststellen van de omstandigheden van het ongeval, neem contact op met de politie, die zal helpen bij een vlot verloop van deze stap. Doe hetzelfde als de tegenpartij vluchtmisdrijf pleegt of dronken blijkt te zijn, zodat de politie dit kan vaststellen.

Om dit aanrijdingsformulier in te vullen, vul het zo nauwkeurig mogelijk in. Je kunt ook contact opnemen met je verzekeraar op het moment dat je het formulier invult.

Je kunt ook foto's nemen die kunnen helpen om je beweringen over het aanrijdingsformulier te verduidelijken of te bewijzen (markeringen op de grond, betrokken voertuigen, enz.).

Wat te doen als de andere bestuurder vluchtmisdrijf pleegt na het auto-ongeval?

Als de bestuurder na het auto-ongeval vluchtmisdrijf pleegt, probeer dan zijn nummerplaat te noteren zodat je hem kunt identificeren.

Ga vervolgens een klacht indienen bij de politie. Je kunt daarna het rapport dat ze je geven doorsturen naar je verzekeraar om je schadevergoeding te vergemakkelijken.

Hoe vergoed worden na een auto-ongeval?

Om de schade van het auto-ongeval vergoed te krijgen, moet je binnen 8 dagen contact opnemen met je verzekeraar. Je moet verschillende documenten verstrekken:

  • Het aanrijdingsformulier dat je hebt ingevuld.
  • Het politierapport dat je hebt ontvangen als je een klacht hebt ingediend.
  • De foto's die je hebt kunnen nemen van de plaats van het ongeval.
  • Elk ander stuk dat zou kunnen helpen om de schade veroorzaakt door het ongeval te bewijzen.

Je verzekeraar zal in de meeste gevallen een expert vragen om de schade vast te stellen om het bedrag te evalueren waar je recht op hebt.

Goed om te weten: Raak je voertuig zo min mogelijk aan zonder eerst je verzekeraar te raadplegen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen pogingen tot reparatie of schade die je kunt veroorzaken aan het voertuig gebruiken als argument om je zo weinig mogelijk schadevergoeding te betalen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?