Autos zonder rijbewijs in België: Wat zijn de regels?

Wist je dat auto's zonder rijbewijs steeds meer jongeren, maar ook oudere mensen aantrekken die een zekere mobiliteitsvrijheid willen behouden? Als je eigenaar bent of geïnteresseerd bent in het kopen van een auto zonder rijbewijs, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wettelijke regels die hun gebruik reguleren. In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over de wetgeving betreffende auto's zonder rijbewijs in België.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De auto zonder rijbewijs: wat is dat precies?

De auto's zonder rijbewijs, ook wel "voiturettes" genoemd, zijn gemotoriseerde voertuigen die kunnen worden bestuurd zonder een rijbewijs van categorie B. 

Ze worden vaak gebruikt door mensen die hun rijbewijs hebben verloren of het niet hebben behaald.

De auto's zonder rijbewijs worden door de Belgische wetgeving niet beschouwd als motorvoertuigen in de strikte zin van het woord. 

Ze hebben namelijk specifieke kenmerken, zoals een laag vermogen, een beperkte snelheid van 45 km/uur en een kleine omvang (met een gewicht van minder dan of gelijk aan 425 kg). 

Bijvoorbeeld : "gewone" auto's die met een rijbewijs B kunnen worden bestuurd, kunnen sneller dan 45 km/uur gaan en mogen een maximaal gewicht hebben tot 3500 kg.

Daarom zijn ze niet onderworpen aan bepaalde regels die gelden voor gewone voertuigen. 

Welke voorwaarden moeten worden vervuld om met een "auto zonder rijbewijs" te kunnen rijden?

Hoewel men ze "auto zonder rijbewijs" noemt, is deze benaming misleidend. 

Men kan deze voertuigen niet besturen zonder enig rijbewijs. Inderdaad, je moet minstens in het bezit zijn van een rijbewijs AM.

Bijvoorbeeld: Christine heeft een rijbewijs B, dus ze kan een auto zonder rijbewijs besturen. Arnaud heeft een rijbewijs AM, dus hij kan er ook een besturen. Daarentegen heeft Thomas geen enkel rijbewijs, dus hij kan geen voiturette besturen.

Niettemin zijn personen geboren vóór 15 februari 1961 vrijgesteld van de verplichting om in het bezit te zijn van een rijbewijs om dit soort voertuigen te besturen. 

Daarnaast moeten bestuurders ten minste 16 jaar oud zijn.

Bijvoorbeeld: Lucas is 16 jaar oud, dus hij kan zijn rijbewijs AM halen en een voiturette besturen.  

Let op, om een passagier te mogen vervoeren, moet je minstens 18 jaar oud zijn.

Bijvoorbeeld: Arnaud is 17 jaar oud, kan hij zijn jongere broer naar zijn voetbalwedstrijd brengen? Nee, want hij is minderjarig. Hij mag niet rijden met een passagier aan boord.

Om met een voiturette te kunnen rijden, moet je deze natuurlijk registreren.

Je moet ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Deze verzekering dekt eventuele schade die wordt veroorzaakt bij een ongeval waarbij de bestuurder van de auto zonder rijbewijs aansprakelijk is.

Wat betreft andere garanties zoals een omniumverzekering (voor materiële schade), juridische bescherming en inzittendenverzekering, zijn ze niet verplicht maar sterk aanbevolen. 

Ten slotte is het vermeldenswaardig dat dit type voertuigen niet is toegestaan op snelwegen. 

Bijvoorbeeld: Ik kan met mijn voiturette in Brussel rijden, maar ik mag niet op de Brusselse ring rijden.

Hoe kan je je rijbewijs AM halen?

Om je rijbewijs AM te halen in België, moet je minimaal 16 jaar oud zijn en het theoretisch examen hebben behaald. 

Het examen bestaat uit 50 vragen en je moet minimaal 41 van de 50 vragen correct beantwoorden om te slagen.

Daarna heb je 3 jaar de tijd om het praktijkexamen af te leggen bij een erkende rijschool. 

Wat zijn de voordelen van de auto zonder rijbewijs? 

  1. Ze zijn toegankelijk voor een breder publiek, omdat ze vanaf 16 jaar kunnen worden bestuurd als je een rijbewijs van categorie AM hebt. 
  1. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan "gewone" auto's. 
  1. Ze zijn vaak gemakkelijker te besturen en te parkeren omdat ze kleiner en lichter zijn.
  1. Er hoeft geen belasting op inverkeerstelling te worden betaald.
  1. Er is geen verplichte technische controle.
  1. Ze kunnen minder brandstof verbruiken.  

Ondanks deze vele voordelen mag men niet vergeten dat ze minder veilig zijn dan "gewone" voertuigen. 

Inderdaad, vanwege hun kleine formaat en lage gewicht zijn ze kwetsbaarder voor verkeersongevallen. Bij een botsing met een normale auto loop je meer kans op schade.

Is alles toegestaan? 

Je moet weten dat je als bestuurder de verkeersregels moet respecteren. 

Je moet je veiligheidsgordel vastmaken, de snelheidslimieten en parkeerregels respecteren, je mag niet rijden onder invloed van alcohol...

Daarnaast, zoals eerder vermeld, mag je niet sneller dan 45 km/u rijden en is rijden op snelwegen niet toegestaan. 

Als je een overtreding begaat, zullen de sancties dezelfde zijn als voor een bestuurder van een "klassieke" auto. Je riskeert een boete, een schorsing of intrekking van je rijbewijs, of zelfs een gevangenisstraf.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?