Autoverzekering: wat is het?
In België moet je, om met een auto op de openbare weg te kunnen rijden, deze verzekeren.
Het rijden zonder autoverzekering is wettelijk bestraft. Je riskeert straffen zoals een boete, een retrait de permis, inbeslagname van het voertuig, of zelfs gevangenisstraf.
Een autoverzekering is verplicht in België. Het gaat om de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.
Er bestaan ook andere, optionele autoverzekeringen die andere risico's kunnen dekken.
Welke autoverzekering is verplicht in België?
In België is de verplichte autoverzekering de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.
Als je verantwoordelijk bent voor een auto-ongeluk, zal deze verzekering de schade aan derden en hun voertuigen dekken, evenals de schade geleden door passagiers anders dan de bestuurder.
Bijvoorbeeld: Guillaume botst tegen de auto van Olivia. In het ongeval stoot Olivia haar hoofd tegen de hoofdsteun en is de voorbumper van haar auto beschadigd. De BA-verzekering van Guillaume kan de medische kosten van Olivia en de reparaties aan haar auto dekken.
Elk voertuig dat in België is geregistreerd en een snelheid heeft van meer dan 25 km/u moet een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Het is inderdaad niet beperkt tot auto's.
Bijvoorbeeld: Luc heeft net een motor gekocht. Hij moet een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten om ermee te kunnen rijden.
Wat zijn de optionele autoverzekeringen?
Er zijn verschillende soorten optionele verzekeringen waarop je kunt inschrijven.
Ten eerste is er de kleine omnium.
Deze dekking verzekert tegen diefstal, brand van je auto, glasbreuk, aanrijding met een dier en natuurrampen.
Bijvoorbeeld: Guillaume heeft een verzekeringscontract afgesloten voor een kleine omnium. In dit contract staat vermeld dat de verzekering diefstal dekt. Als hij naar zijn werk gaat en ontdekt dat zijn auto gestolen is, zal hij vergoed worden.
Vervolgens is er de grote omnium.
Deze dekking omvat de bescherming van de kleine omnium maar dekt ook de schade aan de auto van de bestuurder die verantwoordelijk is voor het ongeval.
Als zijn auto beschadigd is, zal de verzekering de reparaties dekken.
Bijvoorbeeld: Hugo botst tegen de auto van een andere bestuurder. Hij heeft het ongeval veroorzaakt en is dus verantwoordelijk. De grote omniumverzekering zal alle of een deel van de reparaties dekken als Hugo's auto beschadigd is in het ongeval.
Wat betreft lichamelijke schade geleden door de bestuurder die verantwoordelijk is voor het ongeval, is er de bestuurdersverzekering.
Deze verzekering dekt lichamelijke letsels die hij kan oplopen.
Bijvoorbeeld: Tijdens het ongeval botst Hugo tegen de voorruit van zijn auto. Zijn bestuurdersverzekering zal alle of een deel van de medische kosten dekken.
Er is ook de mogelijkheid om een pechhulp- en sleepverzekering af te sluiten.
Deze aanvullende verzekering kan erg handig zijn als je een lekke band hebt of als je auto kapot gaat.
Je hebt de mogelijkheid om je te laten slepen of, indien mogelijk, je auto ter plaatse te laten repareren.
Bijvoorbeeld: Als je pech krijgt op de snelweg, kun je het noodnummer van je verzekeraar bellen en hij kan een sleepwagen sturen.
Daarnaast bieden sommige pechverzekeringsformules tegen betaling vervangende voertuigen aan als je auto gerepareerd moet worden.
Bijvoorbeeld: Als je je auto naar de garage moet brengen vanwege een mechanisch probleem, heb je de mogelijkheid om een vervangwagen te lenen gedurende de reparatie.
Tot slot is er de rechtsbijstandverzekering.
Na een schadegeval zal deze garantie je bijstaan in je juridische stappen en proberen je straf zoveel mogelijk te beperken.
Hoeveel gaat mijn autoverzekering kosten?
De prijs van je autoverzekering hangt af van verschillende factoren en kan variëren.
De verzekeraar houdt rekening met parameters zoals het type voertuig, de leeftijd van de bestuurder, het aantal schadegevallen dat je al gehad hebt...
Bijvoorbeeld: Als je verzekeraar je vraagt om een overzicht van het aantal schadegevallen dat je in het verleden hebt gehad en hij merkt dat dit aantal aanzienlijk is, kan het zijn dat je verzekering meer kost.
Waar is mijn autoverzekering geldig?
Wanneer je een autoverzekering afsluit, ontvang je een verzekeringscertificaat, ook wel de groene kaart genoemd.
Dit is het bewijs dat je auto verzekerd is.
Op deze groene kaart staat een lijst van landen waarin je verzekering geldig is.
Als je naar een land gaat dat niet op deze lijst staat, raden we je aan om contact op te nemen met je verzekering om problemen te voorkomen.
Heb je vragen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.
Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!