Wat kan de Belgische douane in beslag nemen bij terugkomst uit het buitenland?

Tijdens een reis komt het vaak voor dat je souvenirs wilt meenemen voor je familie, vrienden of zelfs voor persoonlijk gebruik. Maar wat mag je meenemen naar België? Is er een risico dat de douane ze bij aankomst in België in beslag neemt? In dit artikel beantwoorden we uw vragen over de Belgische douane.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De douane : wat is het ?

De Belgische douane is een openbare autoriteit belast met het controleren van de grenzen van het koninkrijk. 

Haar rol is het reguleren van personen en goederen die onze grenzen oversteken. 

Haar belangrijkste taken zijn het innen van douanerechten, het beschermen van de economie, het milieu en de consumenten. 

Zoals je kunt zien, speelt de Belgische douane een belangrijke rol in ons land. 

Bijvoorbeeld: Als u uw verkeersboetes niet betaalt, is het mogelijk dat de douane uw auto in beslag neemt.

Het is zeer waarschijnlijk dat u minstens één keer in uw leven aan een douanecontrole wordt onderworpen, en daarom is het raadzaam om te weten wat u wel en niet mag doen. 

Wat mag men meenemen naar België? 

Over het algemeen is het toegestaan om voedingsmiddelen en andere goederen mee te nemen, maar je moet bepaalde limieten respecteren om vrijstelling te krijgen en geen douanerechten te betalen.

Ten eerste moeten deze voorwerpen bestemd zijn voor persoonlijk gebruik. Dit betekent dat ze niet voor commerciële doeleinden mogen worden verhandeld. 

Bijvoorbeeld: Maurine kan souvenirs van haar reis meenemen als ze door haarzelf of iemand in haar omgeving worden gebruikt. 

De tweede beperking is dat er hoeveelheden zijn die niet overschreden mogen worden. De toegestane hoeveelheden variëren afhankelijk van het land waar u gereisd heeft. 

Als je terugkeert uit een land dat lid is van de Europese Unie, zijn er beperkingen met betrekking tot tabaksproducten en alcoholische dranken. 

  • Je mag maximaal 800 sigaretten, 100 sigaren, 1 kg rooktabak en 400 cigarillos meenemen. 
  • Wat betreft alcohol, zijn de limieten vastgesteld op 10 liter sterke drank, 90 liter wijn en 110 liter bier. 

Bijvoorbeeld: Louis is een weekend naar Spanje geweest. Hij brengt 70 liter Spaanse wijn mee terug. Hij zal de douane kunnen passeren omdat hij binnen de limiet blijft. 

Wanneer je terugkeert uit een land buiten de Europese Unie, zijn de regels strenger. 

De toegestane hoeveelheden zijn verminderd en gelden niet alleen voor tabak en alcohol. 

Inderdaad, je kunt slechts 200 sigaretten of 250 gram rooktabak, 4 liter wijn, 16 liter bier, ... meenemen. 

r zijn ook maximale toegestane hoeveelheden voor andere goederen. Als u reist per vliegtuig of per boot, kunt u goederen meenemen met een waarde van maximaal 430 euro per persoon. Voor andere reizigers is dit beperkt tot 300 euro per persoon.

Tip: Je komt alleen in aanmerking voor vrijstelling op tabak en alcohol vanaf 17 jaar. Als je jonger bent, mag je de douane niet passeren met dit soort producten.

Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zijn ook onderhevig aan beperkingen. 

Bijvoorbeeld: Als je naar een land reist dat lid is van de Europese Unie, kunt je kleine hoeveelheden vlees meenemen. Maar als je uit een land buiten de EU komt, mag je dit type goederen niet meenemen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat voor sommige planten bij de douane een vergunning genaamd een fyto-sanitair certificaat moet worden voorgelegd. 

Bijvoorbeeld: Julie wil verse vruchten meenemen van haar reis naar Guadeloupe. Om dat te doen, moet ze een certificaat bij de douane overleggen.

Kan ik cannabis uit Nederland meenemen door de douane?

Nederland staat bekend om haar tolerantie ten opzichte van cannabis. Het is geen geheim dat duizenden Belgen elk jaar de Nederlandse grens oversteken om te genieten van de vele coffeeshops in het land. 

Maar is het legaal om cannabis vanuit Nederland naar België te brengen? Welnu, het antwoord is nee.

Inderdaad, het feit dat een buitenlandse wetgeving het gebruik van drugs toestaat, betekent niet dat dit ook in ons land wordt geaccepteerd. 

De Belgische wetgeving is zeer streng wat betreft het gebruik van cannabis en voorziet in sancties.

Voor minderjarigen geldt er een absoluut verbod op het bezitten of gebruiken van cannabis. 

Daarentegen is er voor volwassenen een "tolerantie" afhankelijk van de omstandigheden. 

Inderdaad, als je in het bezit bent van een hoeveelheid cannabis van minder dan 3 gram en deze bestemd is voor persoonlijk gebruik, kan de rechtbank een tolerantie tonen en een mildere straf opleggen dan voor andere illegale drugs.

Tot slot raden we je ten zeerste af om de Belgische grens over te steken met welke illegale stof dan ook. Dit zal je een boete of gevangenisstraf besparen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?