Hoe kan je de Belgische nationaliteit verkrijgen?

nationalité belge
Je woont in België, maar je hebt nog geen Belgische nationaliteit? Of misschien wil je controleren of een van je naasten voldoet aan de voorwaarden om genaturaliseerd te worden? Hier is alles wat je moet weten over hoe je de Belgische nationaliteit kunt verkrijgen.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Belgische nationaliteit verkrijgen via ouders

Dit is de meest voorkomende methode om de Belgische nationaliteit te verkrijgen, we noemen het "ius sanguinis" (recht van bloed).

De toekenning van de nationaliteit is automatisch wanneer een kind wordt geboren uit een Belgische vader of moeder. Het geldt ook bij adoptie van een kind door een Belgische ouder.

De apatrides, dat wil zeggen mensen zonder nationaliteit, die in België worden geboren, krijgen ook de Belgische nationaliteit toegekend. Het geldt ook voor minderjarigen waarvan een van de ouders de Belgische nationaliteit verkrijgt na hun geboorte.

Deze methoden zijn allemaal van toepassing op minderjarige personen. Het is echter ook mogelijk om de Belgische nationaliteit te verkrijgen na je 18e verjaardag.

Belgische nationaliteit verkrijgen op aanvraag

Volwassenen die aan de voorwaarden voldoen, kunnen een verzoek indienen om de Belgische nationaliteit te verkrijgen door middel van een verklaring.

Als je volwassen bent en nog geen Belgische nationaliteit hebt, dan kun je een aanvraag indienen als:

  • Je geboren bent en je hele leven in België hebt gewoond.
  • Je getrouwd bent met een Belg(e) en je integratie kunt aantonen.
  • Je een minderjarig kind hebt dat zelf Belg(e) is en je integratie kunt aantonen. 
  • Je al een tijdje in België woont en bepaalde integratievoorwaarden kunt aantonen (deze voorwaarden zijn afhankelijk van de duur van je verblijf in België).
  • Je gehandicapt of invalide bent.

De voorwaarden om je integratie in het land aan te tonen, zijn vaak hetzelfde: Minimaal een van de drie nationale talen (Frans, Nederlands, Duits) op niveau A2 spreken; aantonen dat je een diploma hebt behaald of een bepaald aantal uren beroepsopleiding hebt gevolgd; en je kunt ook aantonen dat je een bepaalde periode hebt gewerkt of bijgedragen aan sociale bijdragen.

Belgische nationaliteit verkrijgen door naturalisatie

De naturalisatie is een bijzondere procedure waarmee je de Belgische nationaliteit kunt verkrijgen, op voorwaarde dat je meerderjarig bent, in België woont en "uitzonderlijke verdiensten" kunt aantonen.

De "uitzonderlijke verdiensten" die je moet rechtvaardigen, kunnen van verschillende aard zijn: sportief, cultureel, wetenschappelijk, enz.

Daarnaast moet je aantonen dat het niet mogelijk is om de nationaliteit te verkrijgen door middel van een verklaring.

Het is dus een procedure die zeer marginale blijft om de Belgische nationaliteit te verkrijgen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?