Beveiligingscamera's: Wat zijn de regels?
Een wet bepaalt de regels voor beveiligingscamera's, de "camerawet".
Een beveiligingscamera zal een locatie filmen, wat nuttig is voor veiligheidsredenen. Echter, de beveiligingscamera zal ook mensen filmen. Dit betekent dat het noodzakelijk is om regels te respecteren om het recht op privacy niet te schenden.
De camerawet stelt daarom verschillende verplichtingen vast die moeten worden nageleefd wanneer je een beveiligingscamera installeert.
Deze verplichtingen verschillen naargelang je een particulier bent die een beveiligingscamera voor zijn huis installeert, of een bedrijf dat een beveiligingscamera op de werkplek plaatst.
Beveiligingscamera's: Regels die voor iedereen gelden
Allereerst is het noodzakelijk om de installatie van een beveiligingscamera te aanmelden bij www.declarationcamera.be.
Deze verklaring stelt de autoriteiten op de hoogte van het feit dat je een cameratoezichtsysteem installeert.
Vervolgens kan de beveiligingscamera mensen filmen en kunnen deze beelden worden gebruikt om ze te identificeren.
De beelden van de beveiligingscamera vallen daarom onder de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) als gevoelige gegevens. Persoonsgegevens moeten in een register worden opgenomen.
Gebruikers van beveiligingscamera's moeten dus een register van verwerkingsactiviteiten bijhouden om te voldoen aan de AVG.
Ten slotte is het niet toegestaan om mensen heimelijk te filmen met een beveiligingscamera. Daarom is het verplicht om een camerapictogram te tonen om aan te geven dat de locatie onder videobewaking staat.
Particulieren mogen bovendien geen beveiligingscamera plaatsen die de openbare weg of het huis van hun buurman filmt.
Goed om te weten: Voor particulieren gelden deze verplichtingen alleen als de beveiligingscamera buiten het huis is geïnstalleerd en de buitenkant filmt. Voor een camera die alleen de binnenkant filmt, is het niet nodig om een register van verwerkingsactiviteiten bij te houden of een camerapictogram te tonen.
Je moet echter wel externe personen (thuishulpen, oppassen, enz.) op de hoogte brengen van de aanwezigheid van de beveiligingscamera.
Beveiligingscamera's op de werkplek: Is het wettelijk?
Bedrijven die een beveiligingscamera willen installeren om hun vestiging te beschermen, hebben daar alle recht toe, op voorwaarde dat ze zich aan de eerder genoemde verplichtingen houden.
Echter, wanneer deze camera's worden gebruikt om werknemers te surveilleren, moeten er extra regels worden nageleefd.
De surveillance moet allereerst tot doel hebben de veiligheid van de werknemers, de bescherming van bedrijfseigendommen, of het toezicht op het werk te waarborgen.
Deze surveillance moet volledig transparant zijn. Gefilmde werknemers moeten bijvoorbeeld worden geïnformeerd via het arbeidsreglement dat ze gefilmd kunnen worden.
Tot slot moet het gebruik van de beveiligingscamera proportioneel zijn aan het beoogde doel. Als er een minder ingrijpend alternatief bestaat om dit doel te bereiken, moet daarvoor worden gekozen.
Heb je vragen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.
Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!