Brandverzekering: alles wat een eigenaar moet weten

Ben je eigenaar of wil je vastgoed kopen in België? Wist je dat er een brandverzekering bestaat die je beschermt tegen bepaalde risico's met betrekking tot je woning? Maar wat dekt het? Is het verplicht? Maak je geen zorgen, in dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over brandverzekering in België.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Brandverzekering: wat is het? 

De woonverzekering is een verzekering die je beschermt tegen schade aan je woning en de meubels die erin staan. 

Het dekt ook schade veroorzaakt aan derden. Dit is een burgerlijke aansprakelijkheid tegenover anderen.

Bijvoorbeeld: de brand in je huis is overgeslagen naar het eigendom van je buurman. 

In geval van een schadegeval zal de woonverzekering dus de kosten van reparatie of wederopbouw dekken. 

De aankoop van een onroerend goed is een grote investering omdat je een aanzienlijk bedrag uitgeeft. Het is dus sterk aan te raden om een woonverzekering af te sluiten.

Zoals we vaak zeggen: "Voorkomen is beter dan genezen".

Ask Your Question for Free

Is brandverzekering verplicht?

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we 2 situaties onderscheiden.

Als eigenaar van een goed ben je niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. 

Bijvoorbeeld: Hugo koopt een huis en besluit er te wonen. Hij is de eigenaar van het huis en hij verhuurt het niet aan anderen. 

Woonverzekering is dus geen wettelijke verplichting voor de eigenaar.

Echter, je hebt misschien geen keuze dan om er een af te sluiten. 

Inderdaad, als je besluit een hypothecaire lening aan te gaan om het goed te kopen, kan je bank eisen dat je er een afsluit.

Bijvoorbeeld: Thomas heeft een lening nodig om zijn huis te kopen omdat hij niet genoeg geld heeft. Uit veiligheidsoverwegingen kan de bank je verplichten om een woonverzekering af te sluiten voordat ze de lening goedkeuren.

De 2de situatie betreft het geval waarin de eigenaar van het pand het te huur aanbiedt.  

In dat geval is de de woonverzekering verplicht:

  • In Vlaanderen, voor de huurder en de verhuurder, voor huurovereenkomsten die zijn gesloten vanaf 1 januari 2019. 
  • In Wallonië is het verplicht voor de huurder die een huurovereenkomst heeft afgesloten vanaf 1 september 2018.

Astuce : In Brusselse regio, is de huurder niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten.

Het is belangrijk om op te merken dat in gevallen waarin de woonverzekering niet verplicht is, zoals in Brussel bijvoorbeeld, deze kan worden opgelegd in het huurcontract door de verhuurder.

Inderdaad, de verhuurder kan een clausule in die zin opnemen in het huurcontract. In dat geval kan de verhuurder een verzoek indienen bij de vrederechter als de huurder zijn verplichting niet nakomt. 

Wat dekt de brandverzekering voor eigenaars? 

De wet van 4 april 2014 over verzekeringen bepaalt de basisdekkingen die een woonverzekering in België moet bieden. 

Dit omvat bijvoorbeeld dekkingen in geval van brand, explosie, natuurrampen, glasbreuk, waterschade, ... 

Bijvoorbeeld: Mathieu koopt een huis en sluit een woonverzekering af. Een paar jaar later heeft zijn eigendom schade door een overstroming (waterschade). Zijn woonverzekering moet alle of een deel van de schade dekken. 

Er zijn ook andere optionele aanvullende dekkingen. 

Dit kunnen bijvoorbeeld dekkingen zijn tegen diefstal, expertisekosten in geval van schade, de burgerlijke aansprakelijkheid van je woning, ... 

Bijvoorbeeld: Na een schadegeval vraag je een expert om de schade vast te stellen. Als je een aanvullende dekking voor expertisekosten hebt afgesloten, zal je verzekering alle of een deel van de kosten dekken. 

Hoeveel moet de eigenaar betalen voor het afsluiten van een brandverzekering? 

De prijs van de brandverzekering voor eigenaars hangt af van verschillende factoren. 

Ten eerste is dit afhankelijk van je woning. De prijs zal namelijk verschillen op basis van de oppervlakte van het pand, de leeftijd van het gebouw, de geschatte waarde van het goed, de gebruikte bouwmaterialen, ... 

Daarnaast houdt men rekening met risicofactoren. Hoe groter het risico op schadegevallen, hoe hoger de prijs van de verzekeraar. 

Bijvoorbeeld: Als je pand zich naast een rivier bevindt, is er een groter risico op overstromingen en kan de prijs van de verzekering stijgen. 

Ook de gekozen dekkingen zullen de prijs beïnvloeden. Als je optionele dekkingen neemt, zal de prijs ook toenemen. 

Tot slot is het eigen risico een belangrijke factor. Als je geen eigen risico hoeft te betalen, betekent dit dat de verzekeraar alle kosten dekt. Daardoor zal de premie die je moet betalen hoger zijn.

Tip: Voordat je een woonverzekering afsluit, raden we je aan om de mogelijke risico's voor je goed te evalueren. Het is ook aanbevolen om de prijzen en dekkingen van verschillende verzekeraars te vergelijken om de woonverzekering te kiezen die het beste past bij jouw situatie. 

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage. page d’accueil.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?