De colocatie in Brussel: 3 dingen die je moet weten.

La colocation à Bruxelles
Of je nu met onbekenden in een gedeeld huis bent of met je beste vrienden, samenwonen in Brussel vereist het respecteren van enkele regels, waaronder het afsluiten van een huurovereenkomst voor de colocatie. Hoe doe je dat? Wie moet het ondertekenen? We leggen alles uit.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Huur en collocatie in Brussel: Wat is het verschil?

Er is eigenlijk geen echt verschil tussen een huurovereenkomst en een collocatie-overeenkomst in België. Dat wil echter niet zeggen dat er geen specifieke formaliteiten zijn om te volgen bij het opstellen van een collocatie-overeenkomst.

Welke formaliteiten zijn er voor een collocatie-overeenkomst in Brussel?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een collocatie-overeenkomst in Brussel: het opstellen van één enkele overeenkomst voor iedereen, het opstellen van een overeenkomst per medebewoner, of het opstellen van een hoofdovereenkomst en meerdere onderhuurovereenkomsten.

  • Het opstellen van één enkele overeenkomst voor alle medebewoners houdt in dat de naam van elke medebewoner in de overeenkomst wordt opgenomen.

Het is daarom belangrijk om een clausule op te nemen waarin staat dat het mogelijk is om een van de huurders te vervangen door een ander in geval van vertrek.

Het is ook belangrijk om te voorzien of de medebewoners gezamenlijk verantwoordelijk en aansprakelijk zijn, of dat elk van hen zijn eigen verplichtingen moet nakomen.

  • Het opstellen van een aparte overeenkomst per medebewoner is meer van belang wanneer de medebewoners elkaar niet kennen voordat ze samen gaan wonen, zoals bijvoorbeeld in het geval van een studentenkamer (kot).

Deze methode stelt medebewoners in staat om vreedzaam van de woning te genieten zonder gezamenlijk verantwoordelijk te zijn voor de andere medebewoners. 

  • Het opstellen van een overeenkomst met een hoofdhuurder en onderhuurovereenkomsten met andere huurders stelt een relatie vast waarin de onderhuurders minder verantwoordelijkheid hebben dan de hoofdhuurder.

Dat maakt het mogelijk om een collocatie te vestigen wanneer één van de medebewoners meer financiële middelen heeft dan de andere medebewoners, of als de hoofdhuurder langer in de woning zal blijven dan de andere medebewoners.

Afhankelijk van hoe je wilt samenwonen en afhankelijk van de situatie, zijn er dus verschillende manieren om je collocatie-overeenkomst in Brussel af te sluiten.

Belangrijk om te weten: In tegenstelling tot een klassieke huurovereenkomst waarbij alleen de verhuurder op de hoogte moet worden gebracht van het vertrek van de huurder, moet een collocatie-overeenkomst in Brussel ook een opzegtermijn van 2 maanden door de medebewoner worden gerespecteerd.

Hoe organiseer je het leven in een collocatie in Brussel?

Nadat de collocatie-overeenkomst(en) is (zijn) voorbereid, is het meestal een goed idee om een collocatiepact op te stellen.

Dit document stelt de medebewoners in staat om de regels voor het samenwonen, rechten en plichten van elk individu vast te stellen. De ondertekening ervan moet plaatsvinden voordat het huurcontract wordt ondertekend en verplicht de medebewoner om het pact na te leven.

Het is nodig om verschillende elementen erin op te nemen, zoals het bedrag van de huur dat elke huurder zal betalen, de verdeling en verantwoordelijkheid van elk met betrekking tot de waarborg, de verzekering en andere kosten.

Belangrijk om te weten: Als een medebewoner het collocatiepact niet naleeft, kunnen de andere medebewoners het tegen hem gebruiken, met name voor de verhuurder in geval van problemen met de waarborg, bijvoorbeeld.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?