De verkoop op lijfrente: 5 dingen die je moet weten

viager
Een onroerend goed kopen door te gokken op iemands overlijden? Het is mogelijk, en het is zelfs meer gangbaar dan men denkt: we hebben het over een verkoop op lijfrente.

De verkoop op lijfrente lijkt sterk op een normale verkoop, de verkoper verkoopt zijn gebouw aan de koper die zich verbindt tot betaling van een prijs. Er is echter een verschil: de koper betaalt niet alles in één keer, maar in meerdere termijnen, wat we een "rente" noemen.

Desondanks brengt het nog steeds bepaalde risico's met zich mee, zowel voor de koper (debirentiers) als voor de verkoper (credirentiers). Wees gerust, er zijn evenveel voordelen.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De gebruikte termen

De verkoop op lijfrente is een aparte wereld, en het is belangrijk om de taal van dit contract goed te begrijpen om het principe ervan goed te begrijpen.

Zoals je waarschijnlijk al weet, verwijst een verkoop op lijfrente naar een contract waarbij een persoon de volle eigendom of de blote eigendom van een goed verkoopt aan een andere persoon. Als tegenprestatie betaalt de koper een prijs die volledig of gedeeltelijk wordt omgezet in een lijfrente. Deze betaling vindt plaats tot aan het overlijden van de verkoper of gedurende een vastgestelde periode (die in België niet langer dan 15 jaar kan zijn).

Om een goed in lijfrente te verwerven, moet de koper een boeket betalen, wat betekent dat het de initiële inbreng van geld is die op de dag van de notariële akte moet worden betaald. De rest van de prijs vormt de lijfrente.

Wanneer we praten over volle eigendom, kan de koper het goed direct bewonen, terwijl bij vruchtgebruik de verkoper het goed blijft bewonen tot aan zijn overlijden (of het verhuurt). 

De soorten lijfrenteovereenkomsten

In België zijn er 2 types van lijfrenteovereenkomsten te vinden.

Wanneer de verkoper in het huis blijft wonen of maandelijks huur ontvangt tot aan de dag van zijn overlijden, wordt dit een bezette lijfrente genoemd.

Wanneer de verkoper niet in het pand blijft en jij als koper volledig gebruik hebt van het goed, spreken we van een vrije lijfrente.

Belangrijk om te weten: de lijfrente zal hoger zijn bij een vrije lijfrente. Dit is logisch, omdat de koper direct kan genieten van het gekochte goed.

De voordelen van de lijfrente

Als u verkoopt via een lijfrente en de verkoop wordt gerealiseerd met vruchtgebruik, kunt u nog steeds in uw eigendom wonen of deze verhuren, naast het ontvangen van regelmatige inkomsten. Dit inkomen is regelmatig en gegarandeerd. U kunt ook in het contract opnemen dat de lijfrente geïndexeerd wordt, wat betekent dat deze stijgt in overeenstemming met de kosten van levensonderhoud, wat u een soort "bescherming" biedt voor uw koopkracht. 

Bovendien worden lijfrentes niet belast, aangezien de belastingdienst dit niet beschouwt als inkomsten (tenzij de koper een bedrijf is of het goed voor professionele doeleinden wordt gebruikt). Hierdoor verminderen ze niet de sociale voordelen die u mogelijk ontvangt. 

Aan de kant van de koper moet men iets cynischer zijn om de voordelen te zien. Een koper die via een lijfrente koopt, zal zeker een betere deal krijgen als de verkoper snel komt te overlijden (hoewel we moeten benadrukken dat de koper niet betrokken mag zijn bij het overlijden van de verkoper, als dat niet vanzelfsprekend was).

Bovendien betaalt de koper maandelijks de lijfrente, waardoor het niet altijd nodig is om een lening af te sluiten om via een lijfrente te kopen.

De nadelen van lijfrente

Alle goede dingen hebben altijd nadelen. 

Ten eerste, wanneer u uw goed verkoopt via een lijfrente, verliest u de volledige eigendom ervan, dus u kunt het niet doorgeven aan uw erfgenamen. Daarnaast loopt u het risico dat de koper de verschuldigde rentes niet betaalt, zelfs als er een reeks maatregelen worden genomen door de notaris bij het opstellen van het contract. Tot slot is de lijfrente niet eeuwigdurend, er wordt vaak een uiterste datum vastgesteld voor de betaling ervan. Als u op die datum nog in leven bent, heeft u er geen recht meer op.

Als u een goed koopt via een lijfrente, kan dit snel erg kostbaar worden; men kan iemands levensverwachting niet echt voorspellen. Bovendien is deze vastgoedaankoop niet onderhevig aan enige belastingaftrek. En tot slot, u betaalt voor een goed dat u niet direct kunt bewonen (behalve in het geval van een vrije lijfrente). 

Uitzonderlijke situatie: Wanneer de koper niet meer betaalt

Als verkoper kunt u de notaris vragen om een "ontbindende clausule" in het contract op te nemen, om uzelf te beschermen als de koper beslist om uw lijfrente niet langer te betalen. Met behulp van deze clausule kunt u, als uw koper in gebreke blijft, de volledige eigendom terugkrijgen en de al betaalde rentes behouden als vergoeding. 

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?