Dropschipping in België: 3 dingen om te weten om niet opgelicht te worden

Le dropshipping
Steeds meer online verkopers wagen zich aan een vrij recente praktijk: dropshipping. Misschien heb je al eens, zonder het te weten, een product gekocht dat door een van hen werd verkocht. In theorie is deze praktijk legaal, maar het is ook een broedplaats voor talloze oplichtingspraktijken. Om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt, leggen we je alles uit wat je moet weten over dropshipping.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Dropshipping : wat is het ?

Dropshipping is een praktijk waarbij producten online worden aangeboden zonder dat de verkoper ze op voorraad heeft.

Concreet betekent dit dat de online verkoper geen magazijn heeft waar de producten die hij verkoopt zich bevinden, en dat hij in werkelijkheid producten aanbiedt die worden gehouden door een leverancier.

De leverancier kan bijvoorbeeld een buitenlandse online winkel zijn, zoals de Amerikaanse sites Amazon en Wish, of de Chinese site Alibaba.

Wanneer je een bestelling plaatst op een website die dropshipping toepast, ontvangt de verkoper jouw bestelling en stuurt deze automatisch door naar zijn leverancier, die het verzendt.

Er bestaat echter geen wettelijke verplichting voor de verkoper om aan de klant te vertellen of hij al dan niet dropshipping toepast. Het kan dus moeilijk zijn om te weten of de online winkel waar je wilt winkelen een dropshipping site is of niet.

Over het algemeen, als je merkt dat de levertijd vrij lang is (bijvoorbeeld 20 dagen), is de kans groot dat het product zich ver van België bevindt, vaak in China. Om de kosten laag te houden, wordt de levering meestal via een gewone verzending gedaan, wat resulteert in een lange levertijd.

Voorbeeld: Ik verkoop online een gadget dat zich in China bevindt. Het gadget kost mij 3€ en de gewone verzending kost 4€. Als ik het voor 20€ verkoop, zal ik een winst van meer dan 100% behalen op elke bestelling. Aan de andere kant, als ik een expresslevering aanbied, bedraagt de verzendkosten ongeveer 60€. Daarom kan ik dit product niet voor minder dan 77€ verkopen (inclusief 21% BTW).

Is dropshipping wettelijk?

Als zodanig is dropshipping geen illegale praktijk. Zolang de verkoper de verplichtingen met betrekking tot online verkoop naleeft, is het aanbieden van producten zonder voorraad geen overtreding.

Desalniettemin is dropshipping een bron van talloze oplichtingspraktijken: pakketten die nooit worden verzonden, defecte of niet-conforme producten volgens de beschrijving op de website, het niet naleven van wettelijke verplichtingen zoals het herroepingsrecht of de wettelijke garantie van conformiteit...

Bovendien maken veel dropshipping-websites zich bekend via online advertenties of productplaatsingen door influencers op sociale media zoals Instagram of TikTok.

Als gevolg hiervan bereiken deze productplaatsingen meestal een jong en zelfs zeer jong publiek, dat minder waakzaam is met betrekking tot online oplichting.

Dropshipping is dus een legitieme praktijk, maar het is essentieel om uiterst voorzichtig te zijn bij online aankopen om niet het slachtoffer te worden van deze oplichtingspraktijken.

Waar moet je op letten voordat je iets koopt bij dropshipping?

Een eerste reflex bij online aankopen op een website die je niet kent, is om te controleren of de website is gevestigd in een land van de Europese Unie of niet. Als dit het geval is, moet de verkoper verschillende verplichtingen naleven die de wet oplegt om de consument te beschermen.

Let op: Om te controleren of een verkoper is gevestigd in de Europese Unie, is het niet voldoende om alleen naar de extensie aan het einde van de URL van de website te kijken (.be, .fr, .nl, enz.). Je moet op de website zoeken naar gegevens om zijn bedrijf te identificeren: adres, bedrijfsnaam, of contactgegevens zoals een e-mailadres of telefoonnummer.

Op dezelfde manier is de verkoper verplicht om je informatie te verstrekken over jouw rechten als koper:

– Hij moet je herinneren aan jouw herroepingsrecht

- Hij moet je op de hoogte brengen van het bestaan van de wettelijke conformiteitsgarantie.

– Hij kan je de algemene verkoopvoorwaarden ter beschikking stellen.

Tenslotte, vermijd websites die je alleen laten betalen via internationale geldoverschrijvingen of PayPal.

Het is beter om met een creditcard te betalen, omdat dit je in geval van oplichting in staat stelt een betwisting in te dienen en een terugbetaling te vragen bij de uitgever van jouw kaart.

Zorg er altijd voor dat de betaalpagina veilig is en als je twijfelt, voer dan jouw creditcardgegevens niet in om te voorkomen dat ze gestolen worden.

Als je een slachtoffer wordt van online oplichting door een dropshipping website (niet-levering, diefstal van creditcardgegevens, enz.), kunt je een advocaat raadplegen om te zien welke stappen u kunt ondernemen om uw rechten te doen gelden.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?