Het eindejaarsbonus: wat is het?
De eindejaarsbonus, of kerstbonus, is een geldbedrag dat aan werknemers wordt uitbetaald aan het einde van het jaar.
Het wordt meestal op 31 december uitbetaald, maar de datum van de uitbetaling kan verschillen afhankelijk van het beroep en de bedrijfstak.
Het eindejaarsbonus: hoe krijg je er recht op?
Om recht te hebben op de eindejaarsbonus, moet dit eerst voorzien zijn.
Om te controleren of u recht heeft op een eindejaarsbonus, zijn er 3 plaatsen waar het kan worden vermeld:
- Binnen een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO)
- In het arbeidsreglement
- In een individuele arbeidsovereenkomst
Voorbeeld: De paritaire commissie voor werknemers geeft aan dat werkgevers een eindejaarsbonus moeten toekennen aan werknemers die minstens 6 maanden in dienst zijn bij het bedrijf.
Zo hebben werknemers die langer dan 6 maanden actief zijn in het bedrijf recht op een eindejaarsbonus, ongeacht of het om deeltijds, tijdelijk of interim-werk gaat.
De toekenning van een eindejaarsbonus verloopt anders afhankelijk van de bedrijfstak.
L’attribution d’une prime de fin d’année va se faire différemment selon le secteur d’activité.
Zo zijn bijvoorbeeld studenten die werken in de horecasector in principe niet van toepassing.
Het eindejaarsbonus: wat is het bedrag?
Het bedrag van de eindejaarsbonus hangt af van het uitgeoefende beroep, de paritaire commissie van de bedrijfstak, evenals het salaris van de werknemer.
In de meeste gevallen wordt de eindejaarsbonus berekend als een bepaald percentage van het brutojaarsalaris van de werknemer.
Voorbeeld: Ik verdien een brutojaarsalaris van € 25.000, mijn bedrijfstak biedt een eindejaarsbonus van 9% van mijn brutojaarsalaris. Ik heb dus recht op een eindejaarsbonus van: 25.000 * 9% = 2.250 euro.
Meer specifiek wordt in de berekening meestal rekening gehouden met het totale salaris dat gedurende een jaar is uitbetaald. De berekeningsperiode hangt af van de bedrijfstak.
Voorbeeld: een werknemer in de bouwsector ontvangt een eindejaarsbonus die overeenkomt met 9% van het bruto salaris verdiend tussen 1 juli van het vorige jaar en 30 juni van het lopende jaar..
Andere methoden voor de berekening van de eindejaarsbonus omvatten aan de ene kant een vast bedrag en aan de andere kant een variabel deel dat afhankelijk is van gewerkte uren of een percentage van het brutojaarsalaris.
Heb je vragen?
Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.
Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!