Wat je absoluut moet weten voordat je een elektrische fiets koopt

velo electrique
Steeds meer Belgen beslissen om een elektrische fiets te kopen. Aangezien het een relatief nieuw vervoermiddel is, heeft de wetgeving onlangs veel veranderingen ondergaan met betrekking tot het gebruik van niet-elektrische fietsen. We leggen alles aan je uit.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Elektrische fiets: wat zegt de wet?

Wanneer we spreken over elektrische fiets, maken we niet altijd het onderscheid tussen een fiets met trapondersteuning, een motorfiets en een "Speed Pedelec".

Echter, de wet maakt onderscheid tussen deze 3 categorieën op basis van specifieke criteria: 

  • De categorie fiets met elektrische trapondersteuning omvat enkel trapondersteuning. Het heeft een motor die alleen werkt wanneer er wordt getrapt en die niet boven de 25 km/u werkt.
  • De categorie gemotoriseerde fiets is een type fiets uitgerust met een krachtigere motor die ook werkt zonder te trappen.
  • De Speed Pedelec is een snellere elektrische fiets die snelheden tot 45 km/u kan bereiken. Deze categorie wordt niet langer beschouwd als een fiets, maar als een bromfiets volgens de wet.

Afhankelijk van de categorie van de elektrische fiets, zijn de van toepassing zijnde regels niet hetzelfde. Daarom zal de wet strenger zijn voor een gebruiker van een Speed Pedelec dan voor een gebruiker met een fiets met elektrische trapondersteuning.

Wat zijn de regels voor de verschillende categorieën van elektrische fietsen?

Voor fietsen met elektrische trapondersteuning moet de snelheid beperkt zijn tot 25 km/u. De verkeersregels die van toepassing zijn, zijn dezelfde als die voor gewone fietsen.

Voor gemotoriseerde fietsen gelden dezelfde verkeersregels als voor gewone fietsen. Echter, je moet minstens 16 jaar oud zijn om er een te besturen.

Bovendien moeten gemotoriseerde fietsen beschikken over een certificaat van conformiteit. Als de motor zelfstandig werkt, moet de bestuurder ook een verzekering hebben om ermee te mogen rijden.

Voor Speed Pedelecs gelden niet dezelfde verkeersregels als voor andere elektrische fietsen. Dezelfde regels als voor een klasse P bromfiets zijn van toepassing. Dit betekent bijvoorbeeld dat het dragen van een helm verplicht is.

De Speed Pedelec moet ook beschikken over een certificaat van conformiteit en een verzekering als de motor zelfstandig werkt. De bestuurder moet ook minstens 16 jaar oud zijn om dit type elektrische fiets te mogen besturen.

Bovendien is een helm verplicht en moet je minstens een AM-rijbewijs (apprenti motocycliste) hebben, dat al vanaf 14 jaar kan worden behaald.

De Speed Pedelec moet tot slot geregistreerd zijn, in tegenstelling tot andere elektrische fietsen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?