4 dingen die je absoluut moet weten voor je energierekeningen deze winter

facture
Met de inflatie en de oorlog in Oekraïne, raakt de Belgische consument snel verstrikt in het nieuws, en dat voel je vooral aan het einde van de maand. Daarom leggen we je alles uit wat je moet weten over de energierekeningen deze winter in België.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Hoe werkt het betalen van energiefacturen?

Je ontvangt elke maand een tussentijdse factuur, ook wel een maandelijkse voorschot genoemd, voor je verbruik van die maand.

Dit bedrag komt echter niet overeen met je werkelijke verbruik. Het is gewoon een schatting van je maandelijkse verbruik door je energieleverancier.

Dit maandelijkse voorschot moet worden onderscheiden van de factuur die overeenkomt met je werkelijke verbruik, namelijk de jaarlijkse afrekening.

Deze tussentijdse facturen moeten worden afgetrokken van deze jaarlijkse afrekening.

Voorbeeld: Ik betaal elke maand een voorschot van 100€. Aan het einde van het jaar heb ik dus in totaal 1200€ betaald. 

De jaarlijkse afrekening komt eraan, en het blijkt dat je uiteindelijk maar voor 1150€ hebt verbruikt gedurende het jaar. In dat geval moet de energieleverancier de 50€ die te veel in rekening is gebracht, aan je terugbetalen.

Daarentegen, als je voor 1250€ hebt verbruikt, moet je de ontbrekende 50€ aan je energieleverancier betalen.

Het bedrag van het maandelijkse voorschot wordt bepaald door je energieleverancier. 

Het is echter mogelijk om te vragen om het bedrag van dit voorschot te wijzigen als je denkt dat het niet realistisch is in vergelijking met je werkelijke uitgaven. Dit kan je vooral verrassingen aan het einde van het jaar besparen.

In dat geval moet je het verzoek richten aan de energieleverancier.

Na je verzoek, moet de energieleverancier binnen 10 werkdagen reageren.

Als je verzoek wordt goedgekeurd, kan je onderhandelen over een bedrag met je energieleverancier om tot een overeenkomst te komen. 

In het tegenovergestelde geval kan je een klacht indienen bij de energie-ombudsman.

Onbetaalde factuur: kan mijn leverancier mijn gas en elektriciteit afsluiten?

In geval van niet-betaling heeft de energieleverancier technisch gezien het recht om de levering van gas en elektriciteit stop te zetten.

Deze praktijk is echter verboden tijdens de winterperiode..

Inderdaad, de winterperiode is een periode waarin het afsluiten van gas- en elektriciteitsvoorziening verboden is. 

Wat Brussel betreft, begint de winterperiode op 1 december en eindigt ze op 28 februari.

Voor Wallonië begint de winterperiode op 1 november en eindigt op 15 maart.

En tenslotte in Vlaanderen, begint de winterperiode op 1 december en eindigt op 1 maart.

Tijdens deze winterperiode heeft je energieleverancier dus niet het recht om te stoppen met het leveren van zijn gas- en elektriciteitsdienst. 

Er is echter een uitzondering: dit is wanneer de leverancier zich tot de vrederechter wendt. Inderdaad, hij kan besluiten om het contract met je energieleverancier te beëindigen.

In dat geval zal de energievoorziening worden verzorgd door Sibelga, met of zonder vermogensbegrenzer. Het verbruik blijft op je kosten.

Het moet ook worden opgemerkt dat de winterperiode kan worden verlengd als het klimaat dit vereist.

Is het mogelijk om mijn energierekeningen goedkoper te betalen dankzij het sociaal tarief?

Het sociaal tarief vertegenwoordigt een verlaagd tarief op je energierekeningen. Het blijft hetzelfde bij alle leveranciers.

Als je aan de criteria voor het sociaal tarief voldoet, wordt dit automatisch toegepast zonder dat je iets hoeft te doen. Het is de FOD Economie die de automatische verwerking van je situatie op zich zal nemen.

Elke drie maanden neemt het contact op met de energieleveranciers en geeft het de gegevens door van klanten en meters waarvoor het sociaal tarief geldt. Dit betreft bijvoorbeeld de ontvangers van bepaalde uitkeringen.

Merk op dat het sociaal tarief van toepassing is vanaf het moment dat een van de leden van het huishouden aan de voorwaarden voldoet.

In het geval dat je wilt controleren of je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, heeft de SPF een website ontworpen om je te laten nagaan je status met betrekking tot het sociaal tarief.

Energie facturen: welke hulp heb ik recht op?

Om huishoudens te helpen, zijn er premies ingesteld. Ze zijn bijvoorbeeld afhankelijk van hoe je je huis verwarmt.

Zo kun je tot 31 maart 2023, als je je huis met stookolie verwarmt, een stookoliecheque van 300€ krijgen.

Je kunt het aanvragen via de website van de federale overheid: 

https://chequemazout.economie.fgov.be/fr/login

Als je daarentegen met pellets verwarmt, heb je vanaf 1 februari 2023 toegang tot een pelletcheque van 250€, op aanvraag beschikbaar.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?