De franchise: 4 dingen die je moet weten voordat je begint

Franchise
Voor steeds meer Belgen is het idee om als franchisenemer een eigen bedrijf te starten aantrekkelijk: de status van bedrijfsleider, beperkte risico's en goede kans op succes... Maar ga niet te snel een franchised supermarkt of restaurant openen. Je moet bepaalde aspecten van de franchise kennen voordat je begint.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De franchise, wat is dat?

De franchise is een samenwerking tussen een franchisegever en een franchisenemer. De franchisegever is meestal een gevestigd groot bedrijf, of een jong bedrijf dat zijn concept snel wil uitbreiden. De franchisenemer daarentegen is een ondernemer die zijn eigen zaak zal openen met gebruik van het merk van de franchisegever.

Voorbeeld: Wanneer een McDonald's of Carrefour Market opent, is McDonald's of Carrefour de franchisegever, terwijl de franchisenemer de eigenaar is van de enige geopende McDonald's of Carrefour Market.

Het franchisegever en de franchisenemer zijn verbonden door een franchisecontract dat de verplichtingen tussen beide zal vastleggen voor de oprichting en het beheer van de franchise.

Wat moet je doen voordat je een franchiseovereenkomst ondertekent?

Beginnen met franchisen als ondernemer is een beslissing die veel verantwoordelijkheden met zich meebrengt. 

Ook, om ervoor te zorgen dat de franchisenemers volledig geïnformeerd zijn voordat ze met de franchisegever tekenen, schrijft de wet voor dat de "precontractuele informatie-documenten" moeten worden verstrekt.

Deze documenten moeten door de franchisegever aan de franchisenemer worden verstrekt minstens 1 maand vóór de ondertekening van het contract, samen met een ontwerpakkoord.

De franchisenemer heeft absoluut het recht om meer tijd te vragen om deze documenten te bestuderen voordat hij het contract ondertekent.

Wat moeten de precontractuele informatie-documenten bevatten voor een franchise?

Deze documenten moeten alle informatie bevatten die de franchisenemer zal informeren over hoe de samenwerking met de franchisegever zal verlopen.

De wet bepaalt de elementen die ze moeten bevatten, waaronder met name informatie over het franchisecontract zelf:

  • De duur van overeenkomst
  • De vergoeding die de franchisenemer aan de franchisegever moet betalen.
  • De mogelijkheid om de franchise terug te kopen voor de franchisegever.
  • De verplichtingen en sancties bij het niet naleven ervan.

Deze documenten moeten ook informatie verstrekken over de franchisegever en het merk dat de franchisenemer zal vertegenwoordigen:

  • Naam, adres van de franchisegever
  • De jaarrekeningen van de laatste 3 boekjaren van de franchisegever.
  • De geschiedenis en vooruitzichten voor groei op de markt waarin de franchisenemer zal opereren.

Deze documenten hebben als doel informatie te verstrekken over de aard van de contractuele verplichtingen, maar ook over de mogelijkheid al dan niet om een franchise op te zetten voor de franchisenemer.

Voorbeeld: Een franchisenemer die een McDonald's wil openen, moet ten minste één maand voor de opening documenten ontvangen waarin de duur van het franchisecontract wordt vermeld. McDonald's moet ook informatie verstrekken over de economische gezondheid van het bedrijf en de verwachte omzet van het restaurant van de franchisenemer.

Het is zeer belangrijk voor de franchisenemer om deze documentensamen met een advocaat te herlezen, zodat de advocaat hem kan waarschuwen voor bepaalde aandachtspunten en hem kan helpen bepaalde clausules van het contract te onderhandelen.

Wat zijn de verplichtingen in een franchisecontract?

Er bestaat eigenlijk geen standaard franchiseovereenkomst. Toch zullen we in de meeste franchiseovereenkomsten wel vergelijkbare clausules terugvinden:

  • Verplichting van de franchisegever om de franchisenemer de kennis en methoden over te dragen die moeten worden gebruikt.
  • Verplichting van de franchisenemer om de normen en het imago van de franchisegever te respecteren.
  • Verplichting voor de franchisenemer om verschillende bedragen aan de franchisegever te betalen, zoals toetredingsrechten, periodieke vergoedingen enzovoort.

Voorbeeld: Als een franchisenemer een restaurant van McDonald's wil openen, moet McDonald's hem de gebruikte methoden en recepten voor het bereiden van elke hamburger overdragen. De franchisenemer zal zich op zijn beurt verplichten om de normen van het restaurant te respecteren, door een consistente visuele uitstraling te behouden of deze recepten niet te wijzigen.

Voor meer specifieke clausules, moeten ze worden onderhandeld tussen de franchisegever en de franchisenemer. In alle gevallen, als het gaat om een franchisecontract, aarzel niet om <a href=advies in te winnen bij een advocaat, vooral als je deze stap alleen onderneemt.

De franchisegever heeft waarschijnlijk een juridisch team achter zich om het contract op te stellen, dus het is belangrijk om ook een professional te hebben om jouw belangen te behartigen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?