Het gerechtsgebouw: gebruiksaanwijzing

Le palais de justice
Of je nu opgeroepen bent of gewoon nieuwsgierig bent om een zitting bij te wonen, hier is wat je moet weten over de toegang, regelgeving en organisatie in het gerechtsgebouw.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Hoe er te komen?

In Brussel betreden magistraten en personeel het gerechtsgebouw niet via dezelfde deur als het publiek. Als externe persoon kun je het gerechtsgebouw betreden via de ingang aan de rechterkant. 

Bereid je voor op beveiligingscontroles. Scanners en poorten met metaaldetectoren zijn de eerste stap om het gerechtsgebouw binnen te gaan.

Belangrijk :Als je een dagvaarding hebt ontvangen, vergeet dan niet deze brief en je identiteitskaart mee te nemen.

Te volgen regels

Vervolgens kunnen medewerkers je de weg wijzen naar de zaal waar je wordt verwacht. 

In dit verband, zorg ervoor dat je het tijdstip op je oproepingsbrief respecteert en neem je voorzorgsmaatregelen: het is beter om te vroeg te komen dan te laat!

Let op dat mobiele telefoons uitgeschakeld moeten zijn zodra je de zaal binnenkomt.

Bij aankomst meld je je bij de zittingsdeurwaarder. Deze draagt geen uniform en bevindt zich meestal op de eerste rij banken. Neem daarna plaats in de zaal. 

Op het moment dat de rechter jouw zaak noemt, dien je op te staan en zijn aanwijzingen te volgen. 

Belangrijk: Als je persoonlijk verschijnt, dus zonder advocaat, is dit het moment waarop je de rechter op de hoogte moet stellen van de afwezigheid van je advocaat. Als je tijdens de procedure bijgestaan wilt worden door een advocaat, kun je de rechter vragen om de zitting uit te stellen; hij kan je verzoek al dan niet accepteren.

Niet verschijnen op mijn oproeping, wat gaat er gebeuren?

Als je vertegenwoordigd wordt door een advocaat, wordt de zaak in jouw afwezigheid afgehandeld, maar je verdediging is verzekerd. Als je niet verschijnt bij de zitting en je hebt geen advocaat, wordt er bij verstek vonnis gewezen. 

Een zitting bijwonen

Als je als toeschouwer komt, kun je de zaal kiezen waar je naartoe wilt, zolang deze niet besloten is. Er wordt van je verwacht dat je de hele zitting discreet bent.

Ten slotte op de openingstijden. Het gerechtsgebouw is gesloten in het weekend en op feestdagen, en is toegankelijk van maandag tot vrijdag van 8 tot 17 uur.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?