IPTV in België: kan je een boete krijgen?

iptv belgique amende
Steeds meer huishoudens kiezen ervoor om een IPTV te gebruiken. Dit is een manier om rechtstreeks via internet televisie te kijken, in plaats van de traditionele methoden via satelliet of etherfrequenties. Maar is het wel legaal? We leggen het je allemaal uit.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

IPTV: Wat is het?

IPTV is een technologie waarmee je toegang krijgt tot honderden kanalen en streamingdiensten (zoals Netflix, Prime Video, enz.).

Men kan ook spreken van "piratentelevisie."

Steeds meer mensen schrijven zich in voor een IPTV-abonnement vanwege de lage prijs, die veel lager is dan die van een tv-decoder.

IPTV: Is het legaal?

Ja en nee. 

IPTV op zichzelf is niet illegaal. Wat illegaal is, is het gebruik ervan om inhoud te verspreiden die normaal gesproken alleen toegankelijk is met een speciaal tv-abonnement, bijvoorbeeld.

De onwettigheid van IPTV ligt in de schending van intellectuele eigendomsrechten. De inhoud van televisiezenders of video-on-demanddiensten is beschermd door intellectuele eigendomsrechten, en door toegang te krijgen via IPTV, schenden we deze rechten.

Op een bepaalde manier is het dus een vorm van piraterij. Op basis hiervan kunnen IPTV-gebruikers worden gestraft voor deze aanklachten.

IPTV: Welke sancties zijn er?

De gebruikers kunnen zich blootstellen aan een boete tot wel 100.000€. De sancties voor piraterij kunnen ook een gevangenisstraf van 1 tot 5 jaar omvatten.

Het is echter belangrijk op te merken dat voordat dergelijke straffen worden opgelegd, de politie waarschijnlijk eerst een waarschuwing zal sturen om het gebruik van IPTV te staken. 

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?