Veranderingen, boetes : Alles over de nummerplaat

Wist je dat je nummerplaat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in overeenstemming te zijn met de Belgische wetgeving? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de regels rond nummerplaten.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Wat is een nummerplaat?

Een nummerplaat is een essentieel onderdeel van je voertuig. 

Ze stelt ons in staat om de eigenaar van de auto te identificeren en zijn traceerbaarheid te garanderen in geval van een verkeerscontrole of een ongeval.

In België worden nummerplaten gereguleerd door strikte regels op het gebied van kleur, formaat en inhoud. 

Om je nummerplaat te verkrijgen, moet je het inschrijvingsformulier (roze document) invullen, dat je op verschillende manieren kunt verkrijgen: 

  • Bij je verzekeraar.
  • Bij de dealer die je de auto heeft verkocht.
  • Bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) zelf.
  • In het geval van een verkoop van een tweedehands auto, ontvangt de verkoper het formulier van de technische controle en moet het aan de koper overhandigen.

In dit formulier geef je aan of het je eerste voertuig is of dat je er al een hebt. Je moet ook de velden invullen die betrekking hebben op de kenmerken van je voertuig en de informatie met betrekking tot je identiteit. 

Je ontvangt dan je nummerplaat en je inschrijvingsbewijs in twee exemplaren, één moet in je voertuig blijven en de andere moet thuis worden bewaard. 

Welke regels moet je volgen met betrekking tot inschrijving?

In België ben je verplicht om met een nummerplaat te rijden. 

Bovendien moet de plaat zichtbaar en leesbaar zijn.

Bijvoorbeeld: Als je in de regen hebt gereden en je nummerplaat is bedekt met modder, moet je deze schoonmaken zodat deze leesbaar is. Bovendien, als je een fietsendrager aan de achterkant van je voertuig bevestigt, moet je ervoor zorgen dat je nummerplaat zichtbaar is.

Je plaat moet ook in goede staat zijn. Als deze beschadigd is door slijtage of een ongeval, moet je een verzoek indienen bij de DIV om deze te vervangen.

Hetzelfde geldt als deze wordt gestolen of als je deze verliest. Je moet dan een duplicaat aanvragen. 

Het is ook verboden om je nummerplaat opzettelijk onleesbaar te maken. Dit is een overtreding. 

Bijvoorbeeld: Je mag je nummerplaat niet schilderen. Je mag deze ook niet bedekken, zelfs niet met een doorzichtig materiaal.

Welke sancties loop je?

Rijden zonder kentekenplaat of met een onleesbare of vervalste kentekenplaat vormt overtredingen van de tweede graad

Je kunt een boete krijgen of zelfs je rijbewijs laten intrekken.

Bijvoorbeeld: Als de politie me stopt terwijl ik zonder nummerplaat rij, riskeer ik dat mijn rijbewijs wordt ingetrokken.

De sancties worden verdubbeld bij recidive.

Moet ik mijn nummerplaat veranderen als ik van voertuig verander?

In België wordt een nummerplaat aan een eigenaar en niet aan een voertuig gegeven. Dit betekent dat de nummerplaat de eigenaar van het voertuig volgt. 

In principe hoef je deze dus niet te veranderen als je een nieuw voertuig koopt. 

Echter, de oude modellen van platen beginnen te worden vervangen door het nieuwe Europese model. 

Er moeten dus 2 situaties worden onderscheiden wanneer je van voertuig verandert: 

  • Als je al een Europese plaat hebt, hoef je deze niet te veranderen.
  • Als je nog een oude plaat hebt, moet je een nieuw model aanvragen.

In ieder geval, ook al kun je je nummerplaat behouden, je moet een verzoek indienen om je inschrijvingsbewijs te wijzigen. 

Inderdaad, je moet de DIV informeren dat je van voertuig bent veranderd en dat je nummerplaat dus niet meer is gekoppeld aan het voertuig dat op je huidige certificaat staat. 

Geen paniek, de procedure blijft hetzelfde als bij je eerste inschrijvingsaanvraag. 

Je moet het inschrijvingsformulier (roze document) invullen, dat je op dezelfde manier kunt verkrijgen als eerder vermeld. Het enige verschil is dat je moet aangeven dat je al een nummerplaat hebt.

Bijvoorbeeld: Matthieu besluit een nieuwe auto te kopen. Hij heeft al een Europese nummerplaat. Hij kan deze dus behouden, maar moet toch zijn inschrijvingsbewijs wijzigen. Hiervoor moet hij een nieuw inschrijvingsformulier invullen en het vakje aanvinken dat aangeeft dat hij al een nummerplaat heeft.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?