Phishing: bent u het slachtoffer? Hier zijn 5 dingen die u kunt doen.

Phishing
Met de voortdurende groei van online uitwisselingen en betalingen, digitaliseren oplichters zich ook. Wat is phishing? Hoe werkt het? Hoe vermijd je de valstrik? Hier is alles wat je moet weten over phishing.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van Cybercriminaliteit waarbij individuen of organisaties e-mails, telefoonberichten of sms'jes ontvangen van een onbekende die zich voordoet als een legitieme organisatie. Dit gaat meestal gepaard met een dreiging of een verzoek om informatie, vaak gevoelige gegevens zoals bank- en creditcardinformatie, wachtwoorden of persoonlijke identificatiegegevens die worden gebruikt bij frauduleuze transacties op de website.

Hoe werkt het?

Vandaag de dag komen pogingen tot phishing in verschillende vormen voor, meestal via SMS en e-mails. Hier zijn enkele typische voorbeelden:

  • Update van uw informatie: een bericht lijkt afkomstig te zijn van een bank, een financiële instelling of een andere wettelijke instelling. Het bericht geeft aan dat u uw informatie (zoals uw wachtwoord) moet bijwerken om een of andere reden, en het bevat meestal een link waarop u kunt klikken om dit te doen.
  • Bevestiging van bestelling: een bekende online handelaar stuurt een bericht waarin staat dat uw bestelling is verwerkt, maar u weet niets van deze bestelling. Het bericht bevat een link waarmee u kunt inloggen en de details van uw bestelling kunt bekijken.

Op het eerste gezicht lijken deze berichten legitiem, maar je moet voorzichtig blijven. In de meeste gevallen leidt de verstrekte link je niet naar de legitieme website, maar stuurt je door naar hackers die je informatie verkrijgen en deze gebruiken of verkopen.

Hoe de val te vermijden?

Als je niet zeker bent of de e-mail of sms legitiem is, bezoek dan rechtstreeks de website van het bedrijf door het adres van de site in te typen. Log in op je online account om te zien of er berichten zijn. Je kunt het bedrijf ook contacteren met een legitiem telefoonnummer (en niet een telefoonnummer dat in het phishing bericht staat).

Bij het herlezen van het bericht, kunt u ook merken dat het spelfouten bevat, evenals onjuiste of ongecontroleerde informatie. Soms, door het analyseren van het adres van de afzender, wordt het duidelijk dat het bericht dat u ontvangt niet betrouwbaar is.

Als je het slachtoffer bent van phishing, zijn hier 5 acties die je kunt ondernemen:

1. Wijzigen van uw inloggegevens

Kwaadaardige software kan gebruikt worden om persoonlijke gegevens te verzamelen, inclusief gebruikersnamen en wachtwoorden. Het is noodzakelijk om deze regelmatig te wijzigen, vooral voor toepassingen die betrekking hebben op het beheer van uw financiën, professionele of persoonlijke e-mail, sociale netwerken of andere applicaties waar persoonlijke gegevens worden opgeslagen.

Het is ook aanbevolen om rechtstreeks contact op te nemen met de instantie die verantwoordelijk is voor de dienst om de poging tot oplichting te melden. Dit zal helpen om passende maatregelen te nemen. Bovendien kan het zeer nuttig zijn om regelmatig uw wachtwoorden en andere inloggegevens bij te werken, gewoon om geen risico's te nemen.

2. Melden van oplichting

De oplichtingspraktijken worden steeds geraffineerder en veel mensen vallen ten prooi aan deze misdaden. Daarom is het belangrijk om ze te melden. In België heeft het Centrum voor Cyberveiligheid België de website Safeonweb opgericht, waar men informatie kan vinden over phishing en vooral ook pogingen kan melden. Safeonweb qui permet de s’informer sur le phishing, mais surtout de signaler les tentatives.

Als je een verdachte sms of e-mail ontvangt, kan je deze doorsturen naar het adres suspect@safeonweb.be en daarna verwijderen. Als je slachtoffer bent van oplichting of andere fraude, kan je contact opnemen met het meldpunt voor fraude (via internet).

3. Je kan bezwaar maken tegen je bankkaart.

La klassieke phishingpoging heeft vaak als doel om bankgegevens te verzamelen. Als je je gegevens hebt gedeeld met een verdachte derde partij, is het absoluut noodzakelijk om je kaart of elk betaalmiddel dat gekoppeld is aan de account waarvan de gegevens frauduleus zijn verzameld, te blokkeren.

De meeste banken laten toe om dit zelf te doen via een mobiele applicatie of online. Anders kan je contact opnemen met de Card Stop-service op 070 344 344 en je kaart laten blokkeren. Deze service laat je ook toe om frauduleuze of onregelmatige transacties te betwisten tot 13 maanden na de uitvoering ervan.

4. Een klacht indienen

Het phishing is een vorm van oplichting en dus strafbaar. Inderdaad, artikel 496 van het Strafwetboek bepaalt dat: "Iedereen die, met de bedoeling om zich iets toe te eigenen dat aan een ander toebehoort, geld, roerende goederen, obligaties, kwitanties, ontslagbrieven, ofwel door gebruik te maken van valse namen of valse hoedanigheden, ofwel door frauduleuze handelingen te verrichten (...) of om op een andere manier misbruik te maken van het vertrouwen of de goedgelovigheid, gestraft zal worden met een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en een boete van zesentwintig [euro] tot drieduizend [euro]."

In gevolg, indien je slachtoffer bent van phishing, kan je klacht indienen bij de politie door naar je lokale politiekantoor te gaan. Het is verstandig om de raad in te winnen van een advocaat die gespecialiseerd is in cybercriminaliteit om je bij dit proces te begeleiden.

5. Informeren over cyberbeveiliging

Omdat phishingtechnieken voortdurend evolueren, is het verstandig om op de hoogte te blijven van deze kwesties. Je kunt je hiervoor abonneren op nieuwsbrieven van gespecialiseerde websites om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Deze kunnen betrekking hebben op nieuwe phishingtechnieken of nieuwe preventiemechanismen. Op dezelfde manier kunnen bepaalde instellingen je informeren over pogingen tot oplichting waarbij hun informatie wordt gebruikt; dit is met name het geval bij banken.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?