Rijden zonder rijbewijs in België: 4 dingen die je absoluut moet weten

De afgelopen jaren heeft de Belgische politie jaarlijks niet minder dan 40.000 overtredingen met betrekking tot het rijbewijs geregistreerd. Rijden zonder rijbewijs kan leiden tot zware straffen. In dit artikel leggen we je uit wat je riskeert als je zonder geldig rijbewijs rijdt.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Rijden zonder rijbewijs wordt beschouwd als een overtreding in België? 

De wet van 16 maart 1968 betreffende het verkeersreglement voorziet in sancties in geval van rijden zonder rijbewijs. 

Enderdaad, volgens artikel 21 van deze wet moet iedere persoon die een motorvoertuig bestuurt op de openbare weg in het bezit zijn van een geldig rijbewijs dat overeenkomt met de categorie van het voertuig in kwestie.

Bijvoorbeeld: Om een auto te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van een geldig rijbewijs categorie B..

Deze verplichting geldt voor alle bestuurders, ongeacht het type voertuig: auto, motor, vrachtwagen, ... 

Welke straffen riskeer je? 

Rijden zonder rijbewijs wordt beschouwd als een strafrechtelijke overtreding

Deze overtreding wordt gestraft met een gevangenisstraf variërend van 8 dagen tot 2 jaar en/of een boete tussen 200 en 2000 euro. 

De straf wordt verdubbeld in geval van recidive binnen 3 jaar na de eerste veroordeling. 

Bijvoorbeeld: Luc kreeg in 2020 een boete van 800 euro omdat hij zonder rijbewijs reed. In 2023 wordt hij opnieuw veroordeeld voor dezelfde overtreding. Dit keer wordt de minimumboete verdubbeld en kan deze oplopen tot 4000 euro. 

Moet ik mijn rijbewijs vernieuwen?

Rijden met een verlopen rijbewijs komt neer op rijden zonder rijbewijs. Daarom is het belangrijk om te weten of je het moet vernieuwen of niet. 

Het is belangrijk om te weten dat oude papieren rijbewijzen geen vervaldatum hebben. 

Bijvoorbeeld: Het blijft geldig, zelfs als je het 30 jaar geleden hebt behaald.

Niettemin zal vanaf 2033 het Europese elektronische rijbewijsmodel verplicht worden. Het papieren rijbewijs wordt vervangen door een kaartmodel vergelijkbaar met een bankpas. 

Deze nieuwe versie van het rijbewijs zal een geldigheidsduur hebben van maximaal 10 jaar. 

Bijvoorbeeld: Monique haalde haar rijbewijs in 1999. Dit blijft geldig voor een onbepaalde periode. Echter, ze moet het uiterlijk tegen 2033 vervangen.

Je moet dus je rijbewijs om de 10 jaar vernieuwen bij de gemeente waar je woont. 

Tips: Het papieren rijbewijs moet alleen worden vernieuwd in beperkte gevallen: als het onleesbaar is, verloren of gestolen is, als je niet meer op je rijbewijsfoto lijkt, als het door een buitenlandse autoriteit is ingetrokken. 

Wat gebeurt er als ik mijn auto uitleen aan iemand die zonder rijbewijs rijdt? 

Wat weinig mensen weten, is dat het uitlenen van je auto aan iemand die zonder rijbewijs rijdt, ook als een overtreding wordt beschouwd. 

Inderdaad, de wet bestraft de persoon die de auto heeft uitgeleend met een boete van 100 tot 1000 euro. 

Bijvoorbeeld: Luc heeft zijn auto uitgeleend aan Antoine, die door de politie werd gestopt terwijl hij zonder rijbewijs reed. Luc riskeert een boete van maximaal 1000 euro. 

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?