Scheiding en uit elkaar gaan. Een nuttig juridisch overzicht

Divorcer
Scheiden kan soms een echte hoofdpijn zijn: hoe pak je een echtscheiding aan, hoeveel kost het, hoe lang duurt de procedure? Afhankelijk van de echtscheidingsprocedure die u kiest, kan het antwoord op deze vragen variëren. Want er zijn twee soorten echtscheidingen:

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Scheiding met wederzijdse instemming

Wat is het?

Dit is een echtscheiding die wordt ingeleid wanneer de echtgenoten overeenkomen te scheiden en het eens zijn over de voorwaarden van de echtscheiding. Zij zullen samen, of via hun respectieve advocaten, een echtscheidingsovereenkomst opstellen, waarin de voorwaarden van het scheiden worden vastgelegd: voogdij over de kinderen, alimentatie, verdeling van de bezittingen van het echtpaar.

Het komt natuurlijk zelden voor dat beide echtgenoten het eens zijn over alle voorwaarden bij het scheiden. Deze procedure biedt u evenwel meer gemoedsrust. Aarzel dus niet met uw partner te praten om te proberen het eens te worden over de meest essentiële punten.

Hoe lang duurt deze procedure?

Het hangt ervan af hoe lang u erover doet om het echtscheidingsconvenant op te stellen, maar gemiddeld duurt deze procedure minder dan 6 maanden.

Dit type procedure kan best snel worden uitgevoerd: zodra het akkoord is opgesteld, wordt het voor de familierechter gebracht en wordt de echtscheiding snel toegekend. De rechter kan de echtgenoten echter voor de rechter dagen als die van mening is dat bepaalde clausules van de overeenkomst niet in het belang van de kinderen zijn.

Aarzel daarom niet om een advocaat te raadplegen die de geldigheid van uw overeenkomst kan waarborgen, als u de procedure zo kort mogelijk wilt houden.

En hoeveel kost het?

De kosten van de echtscheiding hangen af van de vraag of de echtgenoten al dan niet besluiten de overeenkomst met advocaten op te stellen, en of de tussenkomst van een notaris of een deurwaarder nodig is. De kosten van een scheiding zijn dan, naast de advocaatkosten, de klassieke juridische kosten (indienen van het verzoekschrift bij de rechtbank, eventueel de tussenkomst van een deurwaarder of een notaris, enz.)

De echtscheiding wegens onherstelbare ontwrichting

Wat is het?

Dit type echtscheiding is meer geschikt voor echtparen waarbij de communicatie is afgebroken. Een alleenstaande echtgenoot kan de echtscheiding aanvragen, mits die kan aantonen dat er sprake is van onherstelbare onenigheid (bijvoorbeeld door aan te tonen dat de echtgenoten langer dan een jaar niet hebben samengewoond, of door het verzoek meermaals in te dienen).

Dit verzoek tot echtscheiding kan ook worden ingediend door beide echtgenoten die instemmen met de echtscheiding, maar het niet eens zijn over de voorwaarden van de echtscheiding.

Het doel van dit type echtscheiding is de scheiding uit te spreken zodra de onherstelbare ontwrichting is bewezen.

De rechter zal echter zelf beslissingen nemen over de punten waarover de echtgenoten het niet eens zijn, zodat u minder controle hebt over de gevolgen van de echtscheiding.

Hoe lang duurt deze procedure?

Aangezien de scheiding wordt uitgesproken zodra de onherstelbare ontwrichting is aangetoond, kan de procedure zeer snel verlopen.

En hoeveel kost het?

De kosten van de echtscheiding zijn de klassieke juridische kosten: advocaat, deurwaarder, notaris, indienen van het verzoekschrift. Deze kosten verschillen per scheiding, afhankelijk van de vraag of er een notaris of een deurwaarder aan te pas komt.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?