Oplossen van schulden via schuldbemiddeling

Ben je een van de vele Belgen die worstelen met schulden? Maak je geen zorgen, er zijn effectieve juridische oplossingen om je te helpen deze problemen op te lossen. Schuldbemiddeling is er één van. In dit artikel zullen we je uitleggen welke regels van toepassing zijn en hoe dit je kan helpen om je schulden op te lossen.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Schuldbemiddeling : wat is het ?

Schuldbemiddeling is een proces van conflictbemiddeling dat het mensen met schulden mogelijk maakt om met hun crediteuren over hun schulden te praten.

Schuldbemiddeling heeft als doel een vriendschappelijke oplossing te vinden voor alle betrokken partijen.

Het is een niet-conflictueus proces, wat betekent dat het niet via de gerechtelijke weg verloopt. 

Kortom, het doel is om een vriendschappelijke oplossing te vinden die voor alle partijen geschikt is, zonder een winnende en verliezende partij te bepalen.

Om ervoor te zorgen dat schuldbemiddeling goed verloopt, kunt u begeleid worden door een schuldbemiddelaar die u zal helpen overeenkomsten te vinden met uw crediteuren.

Is schuldbemiddeling vertrouwelijk?

De vertrouwelijkheid van informatie is een belangrijk aspect van schuldbemiddeling. De informatie die tijdens de bemiddeling wordt gedeeld, mag niet zonder toestemming van de partijen met derden worden gedeeld.

Dit betekent dat de informatie die tijdens de bemiddeling wordt gedeeld, niet voor andere doeleinden kan worden gebruikt, zoals het juridisch vervolgen van de mensen met schulden.

De bemiddelaar is verplicht de vertrouwelijkheid te respecteren van de informatie die tijdens de bemiddeling wordt gedeeld.

Hij is verplicht om de gedeelde informatie niet aan derden bekend te maken, tenzij een van de partijen daarvoor toestemming geeft.

Hoe zet je schuldbemiddeling op?

Je kunt een schuldbemiddeling opzetten door deze stappen te volgen:

  1. Neem contact op met een erkende bemiddelaar: Het is belangrijk om een bemiddelaar te vinden die erkend is door het Ministerie van Justitie in België, die u kan helpen bij het opzetten van de schuldbemiddeling.
  1. Een datum vaststellen voor de eerste vergadering: De bemiddelaar zal een datum vaststellen voor een eerste vergadering tussen u en uw crediteuren om uw schulden te bespreken.
  1. De vergadering voorbereiden: Voorafgaand aan de vergadering is het belangrijk om een lijst op te stellen van uw schulden en inkomsten om te bespreken met uw crediteuren. Het is ook belangrijk om een doel te stellen voor deze vergadering.
  1. Deelnemen aan de vergadering: De vergadering wordt geleid door de bemiddelaar en stelt de partijen in staat om hun schulden te bespreken en een vriendschappelijke oplossing te vinden.
  1. Een overeenkomst opstellen: Als er tijdens de vergadering een oplossing wordt gevonden, zal de bemiddelaar een schriftelijke overeenkomst opstellen die door alle partijen wordt ondertekend.
  1. De overeenkomst implementeren: Zodra de overeenkomst is ondertekend, is het belangrijk om deze onmiddellijk uit te voeren om de schulden af te lossen.

Het is belangrijk op te merken dat schuldbemiddeling een vrijwillig proces is en dat de partijen ermee akkoord moeten gaan om deel te nemen aan de bemiddeling. 

Het is ook belangrijk om op te merken dat de resultaten van de bemiddeling niet bindend zijn, wat betekent dat de partijen niet verplicht zijn om de resultaten van de bemiddeling te volgen.

Echter, als er een overeenkomst wordt gevonden en ondertekend, wordt deze bindend en verbinden de partijen zich eraan te houden.

Schuldbemiddeling kan je helpen een eerlijke oplossing te vinden om je schulden af te lossen voor alle betrokken partijen. De bemiddelaar zal je helpen om met je crediteuren te bespreken en een oplossing te vinden die voor iedereen geschikt is.

Waarvoor kan schuldbemiddeling dienen?

Schuldbemiddeling kan ook worden gebruikt om conflicten met betrekking tot hypothecaire garanties op te lossen. De bemiddelaar kan de partijen helpen een oplossing te vinden om de executie van de hypothecaire garantie te voorkomen.

Bijvoorbeeld: je hebt een huis gekocht met een hypothecaire lening en je hebt financiële moeilijkheden om je schulden af te lossen. Je crediteuren kunnen dan beslissen om de hypothecaire garantie op je huis uit te voeren om hun geld terug te krijgen.

De uitvoering van de hypothecaire garantie houdt in dat je huis wordt verkocht door een gerechtsdeurwaarder om je crediteuren terug te betalen. Je wilt dit koste wat het kost vermijden.

Schuldbemiddeling kan je helpen om deze situatie te voorkomen door met je crediteuren te overleggen en een eerlijke oplossing te vinden voor het afbetalen van je schulden.

De bemiddelaar kan je helpen manieren te vinden om je schulden af te lossen zonder je huis te verliezen, bijvoorbeeld door een afbetalingsplan op langere termijn op te stellen.

Wat gebeurt er als er geen oplossing wordt gevonden?

Als er geen oplossing wordt gevonden tijdens de schuldbemiddeling, kunnen de partijen doorgaan met het verkennen van andere opties voor schuldregeling, zoals persoonlijk faillissement. Het is echter belangrijk op te merken dat schuldbemiddeling vaak een snellere en minder kostbare oplossing biedt dan andere opties.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?