Vente de seconde main en Belgique : Tout n’est pas légal !

Tweedehands verkoop stelt veel Belgen in staat om hun gedragen kleding of zelfs hun oude auto te verkopen die ze hebben besloten te vervangen. Maar hoe wordt deze praktijk in België gereguleerd? We vertellen je alles in dit artikel.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Wat is tweedehands verkoop?

Tweedehands is de kunst van het geven van een nieuw leven aan je oude spullen. 

Het verkopen van tweedehandsgoederen betekent dus het verkopen van reeds gebruikte items die niet nieuw zijn. 

Ook al heeft tweedehands verkoop een nobel doel, namelijk het tegengaan van overconsumptie, de juridische regels die deze praktijk in België reguleren mogen niet worden verwaarloosd. 

Bijvoorbeeld: Er is een verplichting om een beschrijving van het item te geven, en er zijn herroepings- en garantieperiodes, enz. 

Een belangrijk verschil: de intentie 

Stel dat je verhuist en bepaalde spullen die je niet meer wilt, wilt verkopen. Dit kan gaan om je oude stoel, kleding, elektronische spellen, enz.

Bij de verkoop kun je een aardig bedrag krijgen dat je waarschijnlijk zal helpen om je verhuizing te financieren. Maar dit is een uitzonderlijke verkoop die niet elke dag plaatsvindt. 

In dit geval hoef je geen belasting te betalen over wat je hebt verdiend.

Neem nu een ander voorbeeld. Je bent geregistreerd op het Vinted-platform en koopt dagelijks items (kleding, juwelen, schoenen, en andere) om ze later duurder te verkopen. 

Als gevolg hiervan ontvang je dagelijks inkomsten uit deze verkopen. 

In tegenstelling tot het vorige voorbeeld, kan dit hier gaan om belastbaar professioneel inkomen. Je zult daarom belasting moeten betalen over deze inkomsten.

Conclusie: De "intentie" van de verkoop zal bepalen of de inkomsten die je genereert belastbaar zijn of niet. 

Tip: Raak toch niet in paniek. Er is namelijk een maximaal aantal artikelen en een maximale inkomensgrens waaronder je niet belast zal worden. 

Wat zegt de wettelijke garantie? 

In België geldt een garantie van 2 jaar op de verkoop van consumentengoederen. 

Dit betekent dat als er binnen 2 jaar na de verkoop een conformiteitsgebrek optreedt, de verkoper een garantie aan de koper moet geven. 

Bijvoorbeeld: de verkoper moet het goed vervangen of repareren. Als reparatie of vervanging onmogelijk is, kan de koper ook een prijsvermindering of ontbinding van de koopovereenkomst vragen.

In het geval van de verkoop van tweedehands goederen kan deze termijn worden teruggebracht tot 1 jaar.

Wat met de verkoop op Vinted? 

Zoals eerder gezegd, hangt alles af van de intentie achter de verkoop. 

Als je intentie is om regelmatig inkomen te genereren door items te kopen om ze later tegen een hogere prijs te verkopen, kan dit gaan om belastbaar inkomen.

Daarnaast is er, omdat de verkoop op Vinted een verkoop op afstand is (omdat alles online gebeurt), een herroepingstermijn van 14 dagen. 

Durant les 14 jours qui suivent la vente sur internet, vous avez donc la possibilité de vous rétracter et d’en informer le vendeur. Vous pourrez retourner l’objet acheté et vous faire rembourser sans devoir vous justifier. 

Tips : Wanneer je een artikel koopt in een winkel, is het een definitieve aankoop. Je kunt het artikel alleen retourneren als de verkoper dit toestaat, in tegenstelling tot online verkoop waar het herroepingsrecht automatisch van toepassing is.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?