3 dingen die je absoluut moet weten over het strafblad en het wissen ervan.

casier judiciaire
Het strafbladuitreksel is de nieuwe naam die wordt gebruikt om te verwijzen naar het "verklaring van goed gedrag" (attest van goed gedrag, leven en zeden). Het stelt je in staat om op de hoogte te zijn van de overtredingen die je hebt begaan. Het is echter niet voor iedereen toegankelijk. We leggen je alles uit wat je moet weten over het strafbladuitreksel.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Het strafblad: wat is het?

Het strafbladuitreksel is een document dat de strafbare feiten weergeeft waarvoor u in het verleden veroordeeld bent.

Het strafblad registreert zowel verkeersovertredingen als ernstigere misdaden.

Om het te raadplegen, kunt u een verzoek indienen bij de gemeente waar u woont, bij het loket of online als dit mogelijk is.

Afhankelijk van de gemeente kan dit verzoek al dan niet gratis zijn.

Het strafblad wordt met name door sommige werkgevers gebruikt vóór aanwerving. Dit betekent echter niet dat elke werkgever uw strafbladuitreksel kan opvragen.

Het strafbladuitreksel: mogen we het vragen ?

In principe kan een werkgever je niet verplichten om jouw strafbladuitreksel te overhandigen tijdens een aanwervingsproces.

Als uitzondering zullen sommige banen echter eisen dat je strafblad vrij is van bepaalde overtredingen.

Er zijn 3 soorten strafbladuitreksels afhankelijk van de situaties:

  • Het eerste model wordt gevraagd voor het uitoefenen van bepaalde beroepen in de publieke sector of voor activiteiten in het personenvervoer of beveiligingsactiviteiten.
  • Het tweede model wordt gevraagd voor het uitoefenen van een beroep waarin je in contact komt met minderjarigen (onderwijs, begeleiding, animatie...).
  • Het basismodel is voor elke andere situatie.

Zoals je begrepen heeft, dient het strafbladuitreksel ervoor om de werkgever ervan te verzekeren dat je geen gedrag zult vertonen dat niet overeenkomt met de ethische verplichtingen van de functie die je bekleedt.

Het strafbladuitreksel : hoe kan men het wissen?

Wanneer een overtreding is ingeschreven in het strafblad, blijft het principe ervan voor het leven.

Er zijn echter 2 manieren om overtredingen van uw strafblad te wissen.

De eerste manier om uw strafblad te wissen is automatisch: dit is de procedure voor verwijdering. Het is van toepassing op boetes die meer dan 3 jaar geleden zijn opgelegd.

Deze boetes zullen automatisch verdwijnen uit het strafblad zodra deze 3 jaar zijn verstreken. Deze procedure geldt dus voor kleinere overtredingen, zoals verkeersboetes.

Er is een tweede manier om overtredingen die geen boetes zijn te wissen. Dit is de procedure voor strafrechtelijke rehabilitatie.

Deze procedure is niet automatisch. Om het te gebruiken, moet u een verzoek indienen bij de procureur des Konings.

Er moeten echter verschillende voorwaarden worden gerespecteerd:

  • Het bewijs van goed gedrag gedurende een vastgestelde periode, afhankelijk van de straf.
  • Het betalen van boetes en andere kosten die voortvloeien uit uw overtreding.
  • In de laatste 10 jaar geen gebruik hebben gemaakt van deze procedure.
  • Je bent vrijgesproken van eventuele gevangenisstraffen die verband houden met deze overtredingen.

Deze procedure is in principe gratis, maar kan bepaalde kosten met zich meebrengen afhankelijk van de omstandigheden (bijvoorbeeld kosten voor een tolk...).

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?