Technische controle in België, ons wonderrecept om onaangename verrassingen te voorkomen

Wist je dat vanaf 2023 de technische controle verplicht zal zijn voor motorrijders, driewielers en vierwielers in België? Maar wat houdt de technische controle precies in? Wat zijn de risico's als we het niet halen? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De technische controle: wat is dat? 

De technische controle is een regelmatige en verplichte test die ervoor zorgt dat je voertuig voldoet aan de geldende veiligheids- en milieuvoorschriften. 

Het moet worden uitgevoerd in een erkend technisch controlecentrum dat je een technisch controlecertificaat zal geven als je voertuig in orde is. 

Deze stap is verplicht tijdens de levensduur van het voertuig, maar ook in het geval van verandering, ongeval, verkoop van het voertuig, ... 

Er zijn 2 soorten technische controles. 

De eerste is de periodieke technische controle die plaatsvindt op een vast tijdstip. 

Bijvoorbeeld: Wanneer de levensduur van je auto 4 jaar bereikt, ben je verplicht om de technische controle te ondergaan. Eenmaal deze test is afgelegd, moet je elk jaar terugkeren. Dit wordt de periodieke technische controle genoemd.

De tweede is de niet-periodieke technische controle die niet van tevoren gepland is maar plaatsvindt in speciale omstandigheden.

Bijvoorbeeld: Je moet de niet-periodieke controle ondergaan in het geval van verkoop van het voertuig, transformatie, ongeval, als een gekwalificeerd agent het vraagt, ... 

Met andere woorden, de technische controle is verplicht in België voor nieuwe auto's die ouder zijn dan 4 jaar of in speciale omstandigheden.

Stel gratis uw vraag!

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de technische controle?

Tijdens de technische controle controleert de examinator verschillende punten die zijn geclassificeerd volgens identificatiecodes die we de "technische controlecodes" noemen. 

De codes variëren van 0 tot 9 en omvatten onder andere de controle van de identificatie van het voertuig, de prestaties van de remmen, de werking van het stuur, de staat van de spiegels, de slijtage van de banden, de conformiteit van de lichten, de aanwezigheid en integriteit van de veiligheidsgordels, geluidsoverlastfactoren, ... 

Bijvoorbeeld: Tijdens zijn bezoek aan de technische controle wees de examinator Matthieu erop dat zijn banden versleten waren.

Wanneer moet je periodieke technische controle ondergaan? 

Als je voertuig de technische controle succesvol doorstaat, krijg je een groen technisch controlecertificaat dat 1 jaar geldig is. 

Je kunt vervolgens de technische controle opnieuw laten uitvoeren vanaf 2 maanden voor de vervaldatum van je certificaat zonder dat je de resterende geldigheidsduur verliest. 

Bijvoorbeeld: Je laat je technische controle uitvoeren op 12 juli 2022. Je krijgt je groene certificaat dat 1 jaar geldig is tot 12 juli 2023. Je kunt de volgende controle laten uitvoeren vanaf 2 maanden voor de vervaldatum, namelijk vanaf 12 mei 2023. Het feit dat je het op 12 mei 2023 laat doen, betekent niet dat je de resterende 2 maanden geldigheid verliest, omdat het certificaat voor een jaar wordt verlengd vanaf de oorspronkelijke vervaldatum en dus geldig is tot 12 juli 2024. 

We raden je aan om je technische controle niet op het laatste moment te laten uitvoeren. De controlecentra zijn soms overbelast met afspraken en als je te laat bent met je technische controle, riskeer je een boete. 

Wat gebeurt er als mijn voertuig niet door de technische controle komt? 

Als je voertuig wordt afgekeurd omdat het niet voldoet aan de huidige technische en milieuregels, krijg je een rood technisch controlecertificaat. 

Je zult dan het probleem moeten oplossen en een tweede controle moeten ondergaan bij hetzelfde station waar de eerste plaatsvond.

Bij afkeuring van het voertuig zijn er twee situaties te onderscheiden.

Als je voertuig op korte termijn gevaarlijk is en direct het leven van passagiers en andere weggebruikers in gevaar brengt, vermeldt het rode certificaat de code 1. 

In dat geval mag je alleen met je voertuig rijden van de technische controle of van de dichtstbijzijnde garage naar je huis, zonder passagiers te vervoeren. 

Daarentegen, als op je certificaat de code 2 staat, betekent dit dat je voertuig een groot technisch probleem heeft dat je binnen 14 dagen na je bezoek aan het centrum moet verhelpen. 

Wie betaalt de technische controle? 

De bestuurder moet de technische controle betalen. 

Als je voertuig wordt afgekeurd bij de technische controle, zullen de gevraagde reparaties om aan de normen te voldoen ook voor jouw rekening zijn. 

Vanaf 2023 zal de prijs van de technische controle voor bestuurders stijgen en zal afhankelijk zijn van de aard van het voertuig, het type controle en de regio waarin je deze ondergaat.

Bijvoorbeeld: Als je een periodieke technische controle ondergaat in Brussel met je auto, betaal je 38,20 euro, tegen 55,70 euro in Wallonië. Als je daarentegen je bestelwagen laat controleren, moet je 43,10 euro betalen in Vlaanderen en 71,90 euro in Wallonië.

Wat zijn de sancties bij het ontbreken van een technische controle? 

Als je te laat bent met je technische controle en je technische controlecertificaat niet meer geldig is, riskeer je sancties.

Als je voor een technische keuring gaat na de vervaldatum van je certificaat, moet je een extra vergoeding betalen.

Bijvoorbeeld: Als je technische controlecertificaat geldig is tot 28 april 2023 en je ondergaat de controle op 3 mei 2023, dan kan je verplicht worden om een extra bedrag te betalen.

Als je wordt aangehouden door een politieagent en hij stelt vast dat je geen geldig technisch controlecertificaat hebt, kan het zijn dat je voertuig wordt geïmmobiliseerd, dat je verplicht wordt om hem te volgen naar het dichtstbijzijnde technische controlecentrum, of dat je een boete krijgt.

Wat gebeurt er als ik een ongeluk heb met mijn auto terwijl ik niet in orde ben met de technische controle? 

Als je met je auto rijdt en je hebt een https://welexit.be/nl/accident-de-voiture/" target="_self">auto-ongeluk terwijl je conformiteitscertificaat niet meer geldig is, kan het zijn dat je verzekering je een vergoeding vraagt voor de aangerichte schade.

Bovendien, als er een direct causaal verband bestaat tussen het ongeluk en een defect dat ontdekt had kunnen worden als je de technische controle op tijd had uitgevoerd, kan het zijn dat je verzekering weigert tussen te komen. 

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt over de technische controle of als je wordt vervolgd voor gebrek aan technische controle, aarzel dan niet om binnen 24 uur en vanaf 29€ een afspraak te maken met een advocaat. Vul hiervoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?