3 aspecten die je moet kennen over telewerken.

Télétravail
Sinds 2020 heeft telewerken, of werken vanuit huis, zijn intrede gedaan in ons leven. Het is tegenwoordig niet ongebruikelijk om zelfs meerdere dagen per week te telewerken. Voor sommige werknemers is het zelfs een vereiste geworden om af en toe vanuit huis te kunnen werken. Als dit het geval is, zijn hier 3 regels die je moet kennen over telewerken in België.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Regelmatig of incidenteel telewerken?

Wanneer we spreken over telewerken, maken we zelden onderscheid tussen regelmatig of simpelweg incidenteel.

Dit heeft echter juridische gevolgen.

Het incidentele telewerken houdt in dat je op een uitzonderlijke manier buiten de werklocatie werkt. Dit kan zich voordoen in twee situaties:

  • Vanwege overmacht, wat betekent dat het zich voordoet bij onvoorzienbare omstandigheden die buiten uw wil liggen en u verhinderen om naar het werk te gaan (bijvoorbeeld: een sneeuwstorm die het verkeer onmogelijk of zeer gevaarlijk maakt)
  • Vanwege persoonlijke redenen (bijvoorbeeld: een voertuigstoring)

Het regelmatige telewerken daarentegen houdt in dat je gewoonlijk buiten de werklocatie werkt. Dit kan het volgende omvatten:

  • Van een taak die volledig op afstand wordt uitgevoerd.
  • Van een taak waarin je 1 of 2 dagen per week vanuit huis telewerkt.

In dat geval moet een overeenkomst worden voorzien die de voorwaarden van dit telewerk bepaalt.

Telewerken: wat moet er worden voorzien?

Of je nu een nieuwe arbeidsovereenkomst ondertekent of een aanvulling maakt op de lopende overeenkomst, moet telewerken worden voorzien om uitgevoerd te worden.

Er moeten verschillende voorwaarden worden voorzien, waaronder: 

  • De frequentie van telewerken
  • De kosten die ermee gemoeid zijn moeten worden gedekt (verwarming, elektriciteit, etc.).
  • De locatie waar het telewerk wordt uitgevoerd.
  • De momenten waarop de telewerker bereikbaar moet kunnen zijn voor zijn werkgever.

Telewerken: wat zijn de rechten van de werknemer?

Zelfs als hij niet op de locatie van het bedrijf werkt, moet de werknemer zijn verplichtingen kunnen uitvoeren onder vergelijkbare arbeidsomstandigheden als zijn collega's die op locatie aanwezig zijn.

Het is verboden om een werknemer kansen op carrière of vakbondsrechten te ontzeggen onder het voorwendsel dat hij telewerkt.

Het is ook niet toegestaan om een werknemer een grotere werklast op te leggen onder het voorwendsel dat hij vanuit huis werkt en dus geen reistijd heeft zoals zijn collega's.

Bovendien moet in het geval van regelmatig telewerken de werkgever ook de gebruikte apparatuur op zich nemen om het werk uit te voeren.

Dit omvat bijvoorbeeld het installeren van software op de persoonlijke computer van de werknemer of het ter beschikking stellen van een draagbare computer.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?