Trajectcontrole : 3 dingen om te weten zodat je niet in de val loopt

Radars tronçons
De trajectcontroles zijn magische objecten die geld uit de zak van de bestuurder nemen en het rechtstreeks in handen van de staat plaatsen. Hoe werken ze? We leggen het allemaal uit.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Een trajectcontrole : hoe het werkt ?

Een trajectcontrole bestaat uit 2 camera's die aan het begin en het einde van een traject zijn geplaatst. Deze camera's zullen een foto maken van het voertuig en zijn kentekenplaat, en de gemiddelde snelheid berekenen over de afstand tussen hen in.

Indien de berekende gemiddelde snelheid hoger is dan de toegestane maximumsnelheid, zal de politie hiervan op de hoogte worden gesteld en een boete voor snelheidsovertreding naar de bestuurder van het voertuig sturen.

Is er een snelheidstolerantie bij trajectcontroles?

Tot de zomer van 2022 konden de trajectcontroles worden uitgeschakeld of gaven ze een tolerantiemarge voor de snelheid waarmee ze flitsten.

Dit is vandaag niet langer het geval. De trajectcontroles werken nu constant en geven geen enkele marge meer aan de automobilist.

Welke snelheid wordt door de trajectcontroles in aanmerking genomen?

Deze trajectcontroles houden altijd rekening met de technische correctie. Dit betekent dat bij snelheden onder de 100 km/u, de geregistreerde snelheid met 6 km/u wordt verminderd. Boven de 100 km/u is deze tolerantie 6%.

Voorbeeld: Als een bestuurder met 54 km/u rijdt op een traject met een snelheidslimiet van 50 km/u, wordt de snelheid die in aanmerking wordt genomen om te bepalen of hij een boete ontvangt in werkelijkheid 54 km/u - 6 km/u = 48 km/u. De automobilist zal geen boete ontvangen.

Daarentegen, als een bestuurder met 130 km/u rijdt op een traject met een snelheidslimiet van 120 km/u, wordt de snelheid die in aanmerking wordt genomen 130 km/u - 6% = 122,2 km/u. Hij zal dus een boete ontvangen.

Belangrijk om te weten: Als u een boete ontvangt voor snelheidsovertreding, zelfs via trajectcontrole, kunt u overwegen om een bezwaar in te dienen, net zoals u zou doen bij elke andere boete.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?