Elektrische steps in Brussel: Alles wat je moet weten!

Heb je al eens de frisse wind op je gezicht gevoeld terwijl je door Brussel rijdt op een elektrische step? Dit stedelijk vervoermiddel, dat moderniteit en gemak combineert, is razend populair geworden. Echter, deze populariteit ging ook gepaard met ongevallen en misbruik door gebruikers, waardoor er recent nieuwe regels zijn ingevoerd. We leggen je alles uit!

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Elektrische step in Brussel: Wat houdt dat in?

Elektrische steps zijn een populair stedelijk vervoermiddel geworden in Brussel, dat snelheid en gemak van verplaatsing biedt. Ze zijn echter niet zonder risico's. Om een veilig gebruik te garanderen, zijn nieuwe regels ingevoerd die van toepassing zijn op alle gemotoriseerde verplaatsingsmiddelen, inclusief elektrische steps, monowheels, elektrische skateboards en elektrische rolstoelen. Onder deze regels vallen de minimumleeftijd voor gebruik, het verbod om op de stoep te rijden en specifieke richtlijnen voor het parkeren.

Verkeersregels voor elektrische steps

Gebruikers van elektrische steps worden nu beschouwd als fietsers, ongeacht hun snelheid. Dit betekent dat ze fietspaden of de rijbaan moeten gebruiken en niet meer op de stoep mogen rijden. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen met een beperkte mobiliteit die specifieke gemotoriseerde apparaten gebruiken. In voetgangersgebieden geven borden aan of elektrische steps toegestaan zijn. Zo ja, dan moeten ze rijden met een snelheid van 5 km/u en voorrang geven aan voetgangers.

Voorbeeld: Als je jouw elektrische step in een toegestaan voetgangersgebied bestuurt, moet je jouw snelheid verlagen tot stapvoets om ieders veiligheid te garanderen.

Verbod op het vervoeren van passagiers

Vanwege hun instabiliteit is het nu formeel verboden om passagiers te vervoeren op een elektrische step. Deze maatregel is bedoeld om gevaren te voorkomen, vooral in het drukke stadsverkeer.

Parkeerregels

Om obstakels veroorzaakt door verkeerd geparkeerde steps te vermijden, zijn aangepaste parkeerzones en verboden parkeerzones vastgesteld. Als er geen specifieke signalering aanwezig is, blijft parkeren op de stoep toegestaan, mits dit het pad van voetgangers en andere gebruikers niet hindert.

Voorbeeld: Als je jouw step wilt parkeren, zorg dan dat je deze plaatst in een aangewezen gebied of op de stoep zonder het voetgangersverkeer te hinderen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?