Verboden Richting in België: Regels en Sancties

In België kan het negeren van een verboden richting bord leiden tot boetes tot 500 euro. Navigeren door de Belgische straten vereist een goede kennis van de regels, en dat is precies wat we gaan verkennen!

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Verboden Richting: wat is dat?

Een verboden richting bord betekent dat je een weg niet mag inrijden in jouw rijrichting. In België is door een verboden richting rijden een overtreding van de derde graad. De gevolgen? Boetes van 30 tot 500 euro, en in sommige gevallen kan het parket zelfs besluiten om gerechtelijke stappen te ondernemen met sancties zoals het verval van het recht tot sturen voor een periode van 8 dagen tot 5 jaar.

Als je een boete hebt ontvangen die je onterecht vindt over een verboden richting, aarzel dan niet om ons artikel te raadplegen: Een boete aanvechten in België.

Hoe Herken je een Verboden Richting?

Een verboden richting wordt meestal aangegeven door een verkeersbord. Echter, er zijn andere indicatoren, zoals wegmarkeringen, die helpen bij het identificeren van een eenrichtingsstraat. Bijvoorbeeld, een verkeerslicht aan elke kant van de weg of een dikke lijn die een "Stop" aangeeft, zijn bijkomende aanwijzingen. Het is ook mogelijk om straten tegen te komen waar toegang in beide richtingen verboden is, bijvoorbeeld aan de ingang van boswegen of privépaden.

Beperkte Eenrichtingsstraten : Een Specifieke Uitzondering

De beperkte eenrichtingsstraat, is een uitzondering in de Belgische Wegcode die fietsers en tweewielige bromfietsers toelaat om tegen de richting in te rijden in eenrichtingsstraten. Deze maatregelen zijn ingevoerd zonder dat ze hebben geleid tot een noemenswaardige toename van ernstige ongevallen. In deze zones delen fietsers en automobilisten gelijke rechten voor het kruisen, en het is essentieel dat iedereen voorzichtig is om de doorgang te vergemakkelijken. De beslissing om een eenrichtingsstraat om te vormen tot een beperkte eenrichtingsstraat hangt af van verschillende factoren, waaronder de breedte van de straat, de toegestane maximumsnelheid en het type autoverkeer. Er moet adequate signalisatie geplaatst worden om een beperkte eenrichtingsstraat duidelijk aan te geven.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?