Verkoop van een auto in beslag genomen door de Douane: Hier is wat je moet weten.

vente voiture saisie douane Belgique
Als de douane je auto in beslag neemt, kunnen ze overgaan tot verkoop. Is dat waar? Ja, maar onder bepaalde voorwaarden. We leggen je alles uit wat je moet weten over de verkoop van een auto die in beslag is genomen door de douane.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Hoe kan de douane jouw auto in beslag nemen?

Sinds 2017 is de douane gemachtigd om auto's in beslag te nemen. Het inbeslagnameproces houdt in dat de eigendommen van een persoon worden ingenomen en verkocht om geheel of gedeeltelijk schulden af te lossen.

Om een auto in beslag te nemen, moet de douane dus kunnen aantonen dat de automobilist onbetaalde schulden heeft. Bovendien moeten deze schulden verband houden met verkeersovertredingen of wegenbelasting.

Om ervoor te zorgen dat de douane jouw voertuig kan in beslag nemen, zijn de volgende voorwaarden van toepassing: 

  • Dat je niet up-to-date bent met de betaling van je schulden.
  • Dat deze schulden betrekking hebben op verkeersovertredingen of wegenbelasting.
  • Dat de douane in staat is om dit te bewijzen (bijvoorbeeld na een politiecontrole op de weg).

Hoe behoudt de douane de in beslag genomen auto?

Nadat jouw auto in beslag is genomen door de douane, kan deze worden overgebracht naar specifieke opslagplaatsen die hiervoor bestemd zijn.

Dit gebeurt voornamelijk voor auto's die als niet-gebruiksklaar worden beschouwd vanwege een technisch of conformiteitsgebrek.

Eenmaal in deze opslagplaats zal de bevoegde dienst van de SPF Financiën verantwoordelijk zijn voor hetzij het herstellen van het voertuig indien nodig, hetzij het verkopen ervan op openbare veilingen als het in rijdende staat verkeert en de eigenaar zijn schulden niet heeft betaald.

Kan de douane jouw in beslag genomen voertuig verkopen?

Ja, de douane kan jouw in beslag genomen auto verkopen als blijkt dat je je schulden niet hebt betaald.

Deze verkoop vindt plaats via een openbare veiling: een veiling waarin alle geïnteresseerde personen kunnen deelnemen. Het verkoopbedrag zal dus variëren afhankelijk van het biedgedrag.

Het geld dat met deze verkoop wordt verkregen, zal worden gebruikt voor: 

  • Het betalen van de schuld van de automobilist wiens auto is in beslag genomen en verkocht.
  • Het betalen van de kosten van inbeslagname en gerechtskosten.
  • Payer une partie des dettes de la douane

Als er na het betalen van deze kosten nog wat geld overblijft, kan het worden teruggegeven aan de automobilist wiens auto in beslag is genomen en verkocht.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn voertuig door de douane wordt verkocht?

Het is mogelijk om te voorkomen dat je auto zonder dat je het weet door de douane wordt verkocht, zelfs nadat deze in beslag is genomen.

Als je een boete voor verkeersovertredingen krijgt tijdens een politiecontrole op de weg, is het mogelijk om je er onmiddellijk van te kwijten om te voorkomen dat de douane je voertuig in beslag neemt.

Als je dit niet doet, is het mogelijk dat de douane je voertuig in beslag neemt. Je ontvangt dan een inbeslagnamebericht binnen 2 werkdagen.

Vanaf de ontvangst van dit bericht heb je 10 dagen de tijd om de betreffende schulden te regelen. Als je dit niet doet, zal de douane niet aarzelen om je voertuig te verkopen.

In alle gevallen is het raadzaam om eerst te controleren of het mogelijk is om de betreffende schulden kwijt te schelden, bijvoorbeeld door verjaring in te roepen. Daarnaast is het belangrijk om de brieven die door de administratie zijn gestuurd met betrekking tot de schulden te analyseren en te kijken of het mogelijk is om ze aan te vechten.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?