Alles weten over het voorlopig rijbewijs.

Het rijbewijs is synoniem geworden voor vrijheid, en daarom streven steeds meer mensen ernaar om het te behalen. Maar wist je dat je voorafgaand aan het praktijkexamen een voorlopig rijbewijs kunt hebben? We leggen je uit waar het om gaat!

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Het voorlopig rijbewijs: wat is dat?

Het voorlopig rijbewijs is de fase die voorafgaat aan het behalen van je definitief rijbewijs. Deze fase stelt je in staat om te oefenen voordat je het praktijkexamen aflegt.

Om een voorlopig rijbewijs te verkrijgen, moet je slagen voor het theoretisch rijexamen.

Het examen bestaat uit 50 vragen en je moet minimaal 41/50 scoren om te slagen. 

Nadat je geslaagd bent, zal het examencentrum je een attest geven waarmee je een voorlopig rijbewijs kunt aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Tip: Het behalen van het theoretisch examen is 3 jaar geldig. Na deze periode moet je het opnieuw afleggen, dus wacht niet te lang!

Er zijn verschillende soorten voorlopige rijbewijzen: modellen 12, 18 en 36 voor rijbewijs categorie B (auto), en model 3 voor andere voertuigcategorieën.

In dit artikel zullen we ons concentreren op de modellen die leiden tot het behalen van het rijbewijs categorie B (auto). 

Wat zijn de verschillende soorten van voorlopige rijbewijzen?

Het eerste model is het voorlopig rijbewijs van 36 maanden (M36). 

Het is toegankelijk vanaf de leeftijd van 17 jaar en stelt je in staat om te rijden in aanwezigheid van een begeleider. 

Elke begeleider moet zelf een definitief rijbewijs hebben dat geldig is sinds minstens 8 jaar.
8 ans. 

Bijvoorbeeld: Léo is 17 jaar oud en heeft een aanvraag ingediend voor een voorlopig rijbewijs M36. Zijn vader heeft 15 jaar geleden zijn rijbewijs behaald. Léo kan hem dus vragen zijn begeleider te zijn.

Het tweede model is dat van de vrije opleiding en heeft een duur van 18 maanden (M18).

Je moet minstens 18 jaar oud zijn om er toegang toe te hebben.

Als je het M18-rijbewijs hebt, hoef je niet begeleid te worden om te kunnen rijden. 

Na het volgen van 20 uur rijlessen (Brussel en Vlaanderen) of 3 maanden na het behalen van je M36-rijbewijs (Wallonië), kan de rijschool je een bekwaamheidscertificaat uitreiken waarmee je alleen mag rijden.

Par exemple : Arthur a 18 ans et il habite à Bruxelles. Après avoir réussi son permis théorique, il décide de passer les 20 heures d’auto-école requises. S’il fait une demande de permis provisoire M12, il pourra rouler seul sans devoir être accompagné d’un guide.

Tot slot is er het voorlopig rijbewijs van 12 maanden (M12). 

Het is bedoeld voor het geval dat je voorlopige rijbewijs M36 of M18 is verlopen. 

Als je in deze situatie zit, moet je helaas 3 jaar wachten voordat je opnieuw een aanvraag kunt doen voor deze soorten. 

Niettemin, gedurende deze periode van 3 jaar na het verlopen, heb je de mogelijkheid om één keer een M12-rijbewijs aan te vragen. 

Bijvoorbeeld: Mathieu heeft in 2018 een aanvraag ingediend voor een voorlopig rijbewijs M36. Zijn voorlopig rijbewijs is verlopen in 2021 en hij heeft nog steeds geen praktijkexamen voor het rijbewijs afgelegd. De termijn om een aanvraag te doen voor een M12-rijbewijs loopt af in 2024. 

Om het te verkrijgen, moet je eerst 6 uur rijlessen volgen in een rijschool. 

Dit is het rijbewijs van de laatste kans en je moet ook begeleid worden als je in het bezit bent van dit model.

Wat zijn de verboden?

Omdat je nog geen definitief rijbewijs hebt, heb je niet dezelfde vrijheden als een ervaren bestuurder.

In alle gevallen en ongeacht het model van het voorlopig rijbewijs, moet je achteraan je auto een sticker met "L" plakken, die aan andere weggebruikers aangeeft dat je aan het leren bent. 

Je moet ook altijd je identiteitskaart en voorlopig rijbewijs bij je hebben.

Daarnaast is het verboden om 's nachts te rijden tussen 22.00 uur en 06.00 uur van vrijdag tot zondag, evenals op de avonden voor feestdagen en op de feestdagen zelf. 

Bijvoorbeeld: Als je een voorlopig rijbewijs hebt, mag je niet rijden op 1 mei omdat het de Dag van de Arbeid is en een feestdag. 

Aangezien je geen definitief rijbewijs hebt, mag je ook geen passagiers vervoeren, behalve eventuele begeleiders. 

Het voorlopig rijbewijs dat in België is verkregen, is alleen geldig binnen onze landsgrenzen. Je mag er dus niet mee in het buitenland rijden. 

Bijvoorbeeld: Je mag niet met je voorlopig rijbewijs in Frankrijk rijden omdat de wetgeving daar anders is.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage. page d’accueil.

Je kunt ook al je vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en waarmee je gratis binnen enkele seconden antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?