Zelfstandige worden in België: Een handleiding

Wist je dat het aantal zelfstandige werknemers in België stijgt? En jij, heb je overwogen om je bij dit avontuur aan te sluiten? Ontdek de geldende regels!

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Het statuut van zelfstandige: wat is het? 

Als zelfstandige oefen je je beroepsactiviteit uit zonder enige vorm van ondergeschiktheid. Met andere woorden, je bent je eigen baas.

Bijvoorbeeld: Isabelle besluit om een e-commercebedrijf te starten. Om haar e-commercewebsite te beheren, kan ze kiezen voor het statuut van zelfstandige.

Om zelfstandige te worden, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen en bepaalde juridische regels respecteren, met name met betrekking tot de juridische en fiscale status. 

Zelfstandig zijn als hoofdberoep of als bijberoep? 

In België heeft een zelfstandige de mogelijkheid om zijn activiteit als hoofdberoep of bijberoep uit te oefenen. 

Een zelfstandige in hoofdberoep oefent geen andere activiteit uit. Hij/zij is niet onderworpen aan een arbeidsovereenkomst met een werkgever. 

Een zelfstandige in bijberoep daarentegen oefent een andere beroepsactiviteit uit als hoofdberoep (parttime of fulltime) en heeft daarvoor een arbeidsovereenkomst met een werkgever gesloten.

Bijvoorbeeld: Alice werkt parttime als verpleegkundige en wil daarnaast onafhankelijke massage diensten aanbieden. Ze kan het statuut van zelfstandige in bijberoep aannemen, omdat ze aan de voorwaarde voldoet om als werknemer ten minste parttime te werken. 

De zelfstandige in bijberoep is onderworpen aan dezelfde wettelijke verplichtingen als de zelfstandige in hoofdberoep.

Je behoudt echter de sociale voordelen van je hoofdberoep. Je hebt al bescherming, dus je hoeft geen extra sociale bijdragen te betalen.

In dit artikel zullen we ons richten op het verkrijgen van het statuut van zelfstandige in hoofdberoep. 

Voor meer informatie over het statuut van zelfstandige in bijberoep, klik hier > Alles wat je moet weten over het statuut van zelfstandige in bijberoep in België. - Welexit

Wat zijn de voorwaarden om zelfstandige te worden? 

In België moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om zelfstandige te worden. 

Ten eerste moet je meerderjarig zijn. 

Bijvoorbeeld: Edouard is 18 jaar oud. Hij is meerderjarig, dus hij kan als zelfstandige werken.

Vervolgens moet je als "bekwaam" worden beschouwd en beschikken over je burgerlijke en politieke rechten.

Bekwaam zijn betekent dat je je rechten zelfstandig kunt uitoefenen. Je hoeft niet door iemand vertegenwoordigd te worden.

Bijvoorbeeld: Een meerderjarig persoon is meestal bekwaam omdat hij/zij niet langer zijn/haar ouders nodig heeft om te worden vertegenwoordigd.

Je moet ook de nationaliteit hebben van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte. Anders moet je beschikken over een beroepskaart die je toelaat om als zelfstandige in België te werken.

Bovendien moet je in Brussel en Wallonië over basiskennis van bedrijfsbeheer beschikken. Je kunt deze kennis op verschillende manieren behalen: 

  1. Een diploma hoger onderwijs, ongeacht welk, geeft je toegang tot het bedrijfsbeheer. 
  2. Je hebt een optie economie, boekhouding of bedrijfsbeheer gevolgd in het secundair onderwijs en je hebt je diploma behaald.
  3. Je kunt een examen afleggen bij een opleidingsinstelling (EFP in Brussel en IFAPME in Wallonië) of het examen van het centrale jury van het Brusselse Gewest afleggen. 

Bijvoorbeeld: Hugo heeft economie gestudeerd tijdens zijn middelbare school en heeft zijn diploma behaald. Hij heeft basiskennis van bedrijfsbeheer.

Voor sommige activiteiten moet je ook professionele of intellectuele kennis bezitten. Dit kan een diploma of beroepservaring zijn.

Bijvoorbeeld: Om een advocatenpraktijk te starten, moet je rechten hebben gestudeerd.

Tot slot moet je voor sommige zelfstandige activiteiten een vergunning of licentie hebben. 

Bijvoorbeeld: Dit is het geval voor aannemers in de openbare werken, een handelaar die tabak of alcohol verkoopt, een slager, ... 

Wat zijn de verplichte stappen om zelfstandige te worden? 

Het eerste wat je moet doen, is een eenmanszaak of een vennootschap oprichten.

Zodra dat is gebeurd, moet je je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Als je aan de vereiste voorwaarden voldoet en de vereiste documenten hebt om de betreffende activiteit uit te oefenen, ontvang je een identificatienummer. 

Bijvoorbeeld: Hugo wil een slagerij openen. Als hij over de vereiste vaardigheden en documenten beschikt, ontvangt hij een uniek identificatienummer. 

Vervolgens moet je een zakelijke rekening openen bij een bank.

Als zelfstandige moet je ook btw-plichtig zijn. Hiervoor moet je een aanvangsverklaring van activiteit invullen. Je kunt dit online doen of via een boekhouder of een erkend ondernemingsloket. 

Tip: Bij het starten van een nieuwe activiteit is het erkende ondernemingsloket een kantoor dat je helpt bij het regelen van de nodige formaliteiten. Er zijn meer dan honderd erkende loketten in België.

Het is noodzakelijk om je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen. Hierdoor kun je trimestriële sociale bijdragen betalen.

Tot slot moet je je inschrijven bij een ziekenfonds om de nodige verzekeringen af te sluiten. 

Bijvoorbeeld: Om een ziekteverzekering te kunnen afsluiten, moet je je bij een ziekenfonds inschrijven. 

Waarom zelfstandige worden? 

Zelfstandige worden in België heeft verschillende fiscale voordelen. 

Je kunt je beroepskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder belastingen.

Bijvoorbeeld: Dit omvat kosten voor het kopen van materiaal, reiskosten, opleidingskosten, ... 

Wat betreft het belastingstelsel voor winsten, hebben zelfstandigen toegang tot een progressief belastingtarief. Dit betekent dat het belastingtarief, afhankelijk van hun winsten, meer of minder hoog zal zijn. 

Bijvoorbeeld: Een klein bedrijf dat € 2.000 per maand verdient, hoeft niet zoveel belasting te betalen als een bedrijf met maandelijkse winsten van € 25.000.

Het is ook mogelijk om de btw op je aankopen terug te vorderen. Met andere woorden, wanneer je een goed koopt, kun je de betaalde btw aftrekken en daardoor de kosten verlagen.

Bijvoorbeeld: Sophie is zelfstandige en wil een nieuwe computer kopen voor haar zakelijke activiteit. De prijs van de computer is € 800 inclusief btw. Het bedrag van de btw (21% van de prijs) bedraagt ​​€ 168. Wanneer ze haar btw-aangifte indient, kan ze deze € 168 terugvorderen en kost haar computer dus minder.

Als zelfstandige heb je ook recht op prestaties op het gebied van gezinsbijslagen, ziekteverzekering, pensioen, gezondheidszorg, ...

Heb ik als zelfstandige een boekhouder nodig? 

Het is niet verplicht om een boekhouder te hebben, maar het is sterk aanbevolen. 

Hij kan je namelijk waardevolle hulp bieden bij het bijhouden van je boekhouding. 

Bijvoorbeeld: Hij kan een financieel plan opstellen om onaangename verrassingen te voorkomen, een inventaris bijhouden, je helpen om je kosten af te trekken, ... 

Heeft u nog vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al je vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en waarmee je gratis binnen enkele seconden antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?