Zone 30 in Brussel : voordelen en nadelen

zone 30
Sinds 1 januari 2021 is de maximale toegestane snelheid in de hoofdstad 30 km/u. Wat is het belang van deze maatregel? Wie wordt erdoor beïnvloed? Ik leg het je allemaal uit.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Aan wie is deze beperking van toepassing?

De beperking geldt voor alle vervoersmiddelen.

Of je nu een auto, vrachtwagen, motor, bus of zelfs een elektrische step bestuurt, je moet de snelheidsbeperking respecteren.

Er is echter een uitzondering voor noodgevallen, prioritair verkeer in actie, sneeuwruimers en trams, die niet verplicht zullen zijn om 30 km/u te respecteren.

Waar is het van toepassing?

De beperking zal overal van kracht zijn, behalve op wegen waar een hogere snelheidslimiet is aangegeven (bijvoorbeeld 50 of 70 km/u).

Voordelen van 30 km/u

Elk jaar sterven of raken ongeveer 50 mensen ernstig gewond in Brussel als gevolg van de te hoge snelheid van weggebruikers. Het eerste voordeel van deze verlaging van de maximumsnelheid is dus een verhoogde veiligheid op de wegen.

Ter indicatie, het risico om te sterven of ernstig gewond te raken bedraagt 45% wanneer je met 50 km/u rijdt. Door de snelheid te verlagen naar 30 km/u daalt dit risico naar 15%.

Vervolgens is het tweede voordeel dat we kunnen vinden bij deze beperkingen verbonden met de aandacht van de bestuurder. Hoe sneller je rijdt, hoe minder aandacht je hebt voor zowel verkeersborden als andere weggebruikers.

Ten derde wordt geschat dat de minimale stopafstand bij het rijden met 50 km/u 27 meter is, tegenover 13 meter bij 30 km/u.

Het gaat niet alleen om de afstand die het voertuig nodig heeft om te stoppen, maar ook om de tijd die nodig is om te reageren op de situatie.

Tot slot kunnen we ook een vermindering van ongeveer 50% van het geluidsoverlast opmerken, afhankelijk van het type wegdek, evenals een vermindering van luchtvervuiling (hoewel de verkeersstroom hierbij het belangrijkste is en niet de snelheid).

Nadelen van 30 km/u

Het grootste nadeel dat we kunnen vinden aan de snelheidsbeperking is dat je minder snel op je bestemming aankomt.

Echter, vanwege het verkeer in grote steden is het toch redelijk zeldzaam om de maximale snelheid te halen. De werkelijke tijdverlies is dus minder dan je zou denken.

Bovendien zullen de sancties bij snelheidsovertredingen dezelfde zijn als die voorzien in de verkeersregels. En de controles worden versterkt om te controleren of de snelheidsbeperking wordt gerespecteerd door weggebruikers.

En elders?

In steden waar de maximumsnelheid is verlaagd naar 30 km/u, zijn verkeersongevallen aanzienlijk verminderd.

In Finland, in Helsinki, is er sinds de invoering van deze maatregel geen enkel dodelijk ongeval geweest waarbij een voetganger of fietser betrokken was.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?