Hoe word je lid van de groene club van zonnepanelen?

Steeds meer Belgische huishoudens installeren zonnepanelen bij hen thuis. Maar waarom? Wat maakt ze zo aantrekkelijk? Wat zegt de wet? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Zonnepanelen: wat zijn dat?

Een zonnepaneel is een technologie die zonlicht omzet in elektriciteit. De geproduceerde elektriciteit is dus een natuurlijke energiebron. 

Tip: Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit produceren en thermische zonnepanelen die worden gebruikt om warmte te genereren voor de verwarming van het huis.

Je kunt deze panelen op je dak, grond of zelfs op je gevel plaatsen.

In ons land wordt de technologie van zonnepanelen steeds meer verspreid en zelfs aangemoedigd door wettelijke maatregelen. 

In België moet je, om zonnepanelen bij je thuis te kunnen installeren, aan verschillende voorwaarden voldoen die per regio variëren.

Heb je een bouwvergunning nodig? 

In Wallonië heb je een bouwvergunning nodig alleen als je de zonnepanelen op de grond plaatst. 

In Vlaanderen heb je geen bouwvergunning nodig, tenzij de plaatsing van de panelen in strijd is met andere regelgeving zoals wetten die gebouwen of beschermde sites regelen, bijvoorbeeld.

In Brussel-Hoofdstad heb je helemaal geen bouwvergunning nodig. Het is voldoende dat de panelen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare ruimte en dat ze niet meer dan 30 cm boven je dak uitsteken.

Nog een andere verplichting? 

Het is ook belangrijk om te weten dat voordat je je zonnepanelen kunt installeren, je eerst een offerte moet maken. 

Deze stap zorgt voor een goede uitvoering van het werk en neemt alle nodige voorzorgsmaatregelen. 

Wat zijn de voordelen van het installeren van zonnepanelen? 

Ten eerste, laten we niet de loftrompet steken over zonnepanelen, maar het is waar dat hun installatie het mogelijk maakt om groene energie te produceren en daarmee je vervuiling te verminderen. 

Vervolgens, en dit is waarschijnlijk het voordeel dat de meeste klanten aantrekt, vermindert je energierekening. Zeker, zonnepanelen hebben een bepaalde kostprijs, maar het is een investering die op de lange termijn zeer rendabel kan zijn.

Een ander voordeel zijn de subsidies die door de regio's worden toegekend en die de installatie van zonnepanelen aanmoedigen. 

In Vlaanderen bestaat er een eenmalige premie die wordt toegekend aan nieuwe eigenaren van zonnepanelen. 

In Brussel is het nog voordeliger om zonnepanelen te hebben, want naast het ontvangen van een premie in sommige gemeenten, kun je profiteren van een gunstige groene lening om hun installatie te financieren. 

Tot slot, in Wallonië, bestaat er een kleine premie die wordt toegekend op het moment van de installatie van je panelen. 

Opmerking: In Wallonië en Brussel bestaan er groene certificaten die soorten contracten zijn die je koopt en die je voor een hoger bedrag kunt doorverkopen aan energieleveranciers die deelnemen aan hernieuwbare energie.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?