Het recht op ontkoppeling

Het recht op ontkoppeling
In een wereld waar communicatiemiddelen evolueren en telewerken de norm wordt, was het noodzakelijk om de vraag naar het "recht op ontkoppeling" te stellen. Dit onderwerp werd behandeld in een wet uit 2018 met betrekking tot de versterking van economische groei en sociale cohesie.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

Wat zegt de Belgische wet?

De wet stelt een doel voor bedrijven. Zij moeten ervoor zorgen dat nieuwe technologieën en communicatiemiddelen geen inbreuk maken op de rusttijd, het jaarlijkse verlof en andere verlofdagen waar de werknemer recht op heeft.

Hiervoor moet de werkgever overleg organiseren binnen het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPPT), telkens wanneer een vertegenwoordiger van de werknemers in de raad daarom vraagt.

Dit betekent dat we in een onderhandelingsperspectief zitten, en niet in een vanzelfsprekend recht, zoals men zou kunnen denken.

Vanaf 1 april 2023 zijn bedrijven met 20 werknemers of meer echter verplicht dit recht in te voeren.

De sancties?

De wet stelt een doel zonder verplichting tot resultaten. Daarom legt zij geen sancties op aan werkgevers.

Deze "niet-interventie" van de wet is gerechtvaardigd door het feit dat elk bedrijf anders is. Daarom heeft de wetgever geoordeeld dat het beter zou zijn om te kiezen voor een flexibele aanpak, geval per geval, afhankelijk van het type functie en het type bedrijf.

Advies

Bij een conflict met uw werkgever, of in geval van misbruik, aarzel niet om advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat in arbeidsrecht.

Bovendien kunnen andere wetten deze wet uit 2018 aanvullen:

  • De wet van 1978 met betrekking tot arbeidsovereenkomsten en arbeidstijden;
  • De wet van 1996 inzake welzijn op het werk.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?