De inschrijving van een woonhuurovereenkomst: 5 aspecten die je absoluut moet kennen

enregistrement bail habitation
Je weet waarschijnlijk dat de huurovereenkomst het onderwerp van inschrijving moet zijn. Maar het is zeer waarschijnlijk dat je niet weet wat deze inschrijving betekent, waarvoor het dient, of de gevolgen van een gebrek aan inschrijving. Dus, we leggen je alles uit wat je moet weten over de inschrijving van een huurovereenkomst.

Een juridische vraag?

Inhoudsopgave

De inschrijving van de huurovereenkomst, wat is dat?

De inschrijving van de huurovereenkomst is een formaliteit die door de eigenaar moet worden vervuld bij het afsluiten van een woonhuurovereenkomst.

Het inschrijven van een huurovereenkomst maakt het mogelijk om de informatie van het contract door te geven aan het inschrijvingsbureau dat het dichtst bij het adres van de woning ligt. Het bureau schrijft ze in een register, en vanaf dat moment wordt de huurovereenkomst officieel.

De inschrijving van de huurovereenkomst, waarvoor dient het?

Vóór de inschrijving van de huurovereenkomst, wordt aangenomen dat alleen de verhuurder en de huurder op de hoogte zijn van het contract. 

Het inschrijven van de huurovereenkomst in het register van het inschrijvingsbureau maakt het mogelijk om het contract tegenstelbaar te maken aan derden: door het huurcontract te registreren, kan men het bestaan en de inhoud ervan bewijzen aan externe personen, dat wil zeggen personen die geen partij zijn bij het contract.

Het feit dat men de huurovereenkomst tegenstelbaar kan maken aan derden is van groot belang in het geval de eigenaar het verhuurde gebouw verkoopt. Inderdaad, de inschrijving van de huurovereenkomst stelt de huurder in staat om het geldige en voorafgaande bestaan van het huurcontract te bewijzen aan de nieuwe eigenaar. Bij gebrek aan dit bewijs kan de nieuwe eigenaar de huurder wettelijk uitzetten.

De inschrijving van de huurovereenkomst, wanneer moet het gebeuren?

De inschrijving van de huurovereenkomst is een formaliteit die moet worden vervuld na de ondertekening van het contract. Eenmaal de huurovereenkomst gesloten is, moet de verhuurder deze binnen 2 maanden na de ondertekening registreren.

Wat gebeurt er als de inschrijving van de huurovereenkomst niet is gedaan?

De inschrijving van de huurovereenkomst is een verplichting van de verhuurder. 

Door zijn verplichting om de huurovereenkomst te registreren niet na te komen, moet de verhuurder een boete van 25€ betalen.

Maar het echte risico voor de verhuurder ligt elders. Als het huurcontract namelijk niet is geregistreerd, kan de huurder dit contract beëindigen zonder voorafgaande kennisgeving of vergoeding.

Let op, als je huurder bent en je overweegt gebruik te maken van deze mogelijkheid, dan moet je eerst je verhuurder in gebreke stellen om de inschrijving te verrichten. Vervolgens moet je kunnen bewijzen dat de verhuurder niet heeft gehandeld binnen de maand na de ingebrekestelling.

De inschrijving van de huurovereenkomst: Hoe moet je te werk gaan en hoeveel kost het?

De inschrijving van de huurovereenkomst kan op verschillende manieren worden gedaan, de eenvoudigste manier is om het rechtstreeks online via MyMinfin te doen.

Wat de prijs betreft, weet dat de inschrijving van een huurovereenkomst die uitsluitend betrekking heeft op een woning gratis is.

Let op, als de huurovereenkomst niet of slechts gedeeltelijk betrekking heeft op een woning, dan moet je inschrijvingsrechten betalen. Dus, in het geval van een gemengde verhuur, kan het beter zijn om twee afzonderlijke contracten op te stellen, één voor het gedeelte dat betrekking heeft op de woning en een ander voor de andere bestemmingen.

Hoe kan ik controleren of mijn huurovereenkomst is ingeschreven?

Je kunt deze informatie online via MyMinfin raadplegen.

Heb je vragen?

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om binnen 24 uur een consult te reserveren met een advocaat vanaf € 29. Vul daarvoor gewoon dit formulier in op onze homepage.

Je kunt ook al uw vragen stellen aan Mylittlelawyer, een kunstmatige intelligentie die gespecialiseerd is in Belgisch recht en die we hebben ontworpen zodat je binnen enkele seconden gratis antwoorden op je juridische vragen kunt krijgen!

Een juridische vraag?